Джон Кери се срещна с висшия дипломат на Китай Ван Йи в Пекин

Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери се срещна в Пекин с китайския първи дипломат Ван Йи, като двете страни възобновиха спряната дипломация за намаляване на емисиите, които затоплят планетата, предаде АФП.


Кери беше посрещнат от Ван в Голямата зала на народа в Пекин на третия ден от посещението си в Китай, което приключва в сряда.

Преговорите за климата между двата най-големи емитента на парникови газове бяха прекратени миналата година, след като Нанси Пелоси, тогава председател на Камарата на представителите на САЩ, разгневи Пекин с посещението си в самоуправляващия се Тайван, който Китай смята за част от своята територия.

Кери, бивш държавен секретар, се радваше на сравнително сърдечни и последователни отношения с Китай, въпреки че Вашингтон и Пекин се скараха по Тайван и други въпроси.

Вчера той се срещна с китайския си колега Сие Джънхуа в Пекин, като двамата разговаряха в продължение на около четири часа, съобщи държавната телевизия CCTV.

Двете страни "трябва да предприемат спешни действия на редица фронтове, особено по отношение на предизвикателствата, свързани със замърсяването с въглища и метан", написа Кери в Туитър след разговорите.

"Климатичната криза изисква двете най-големи икономики в света да работят заедно, за да ограничат затоплянето на Земята", добави той.

Пекин заяви след разговорите, че "изменението на климата е общо предизвикателство, пред което е изправено цялото човечество".

Китай ще "обмени мнения със Съединените щати по въпроси, свързани с изменението на климата, и ще работи заедно, за да се справи с предизвикателствата и да подобри благосъстоянието на сегашното и бъдещите поколения", заяви говорителят на външното министерство Мао Нинг. /БГНЕС