Доц. Мира Маркова: Умишлено се държи нисък стандарт, за да обвиняват демокрацията

Службите създадоха хаоса след 10 ноември 1989 г., за да дискредитират демокрацията. Това заяви пред БГНЕС доц. д-р Мира Маркова, декан на Историческия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“.

Тя смята, че независимо от участието на бившите комунистически служби в процеса, България е спечелила много.

“Началото беше трудно, преходът беше замислен, като вътрешнопартиен преврат, като една смяна на лидерството в БКП, но в крайна сметка получихме много позитиви. Пазарна икономика, плурализъм, свободно движение на хора и капитали, включване и адаптиране към НАТО и ЕС. България спечели много, това беше смисълът на нашата младост“, каза деканът на ИФ.

Според нея хаосът в първите години на прехода е бил умишлено създаден от бившите комунистически служби, за да се дискредитира демокрацията.

Липсата на гражданско общество и силните икономически лостове на комунистическата партия забавиха развитието ни. Дисидентите ни бяха казионни, нямахме Лех Валенса. Нямаше го осъждането на режима, както беше в Полша, Унгария и Чехия. Просто това са характеристиките на българското общество, но промяната винаги е възможна. Тя е в нашите ръце“, заяви Маркова.

Тя отправи сериозни критики към автентичната българската десница, която е била основен опонент на БКП.

“Срещата с френският президент Франсоа Митеран /20 януари 1989 г./ беше опит за контрол на процесите в десницата, защото всички дисиденти, които присъстваха бяха членове на БКП“, сподели доц. Маркова.

Деканът не ИФ не вярва, че лустрацията трябва да се извърши сега, 32 години по-късно.

“Лустрацията е закъсняла, но за истината трябва да се говори“, категорична е доц. Маркова.

Като историк тя разбира критиките, които търпи демокрацията ни, но смята, че свободата в избора е едно от най-хубавите неща, които е спечелило обществото ни.

“На битова ниво сред хората живее усещането, че няма справедливост. Ниският икономически стандарт се държи умишлено от кукловодите на прехода, за да имат хората негативно отношение към демокрацията. Това създава този негативизъм. Два милиона българи напуснаха страната, но дори това тяхно решение е резултат от свободата, защото някога нямаше възможност да избираш живота си, сега можеш да го направиш. Не оправдавам носталгията по режима, не може да има носталгия по ограниченията“, подчерта доц. Маркова.

Въпреки тежките думи тя остава оптимист. Личната свобода е най-голямата награда на прехода, категорична е доц. Маркова. /БГНЕС