Доналд Тръмп ще се изправи пред четири процеса

Адвокатите на бившия американски президент Доналд Тръмп ще трябва да защитават невинността му едновременно в четири съдебни процеса и това ще се случи в разгара на предизборната кампания. Това стана окончателно ясно, след като окръжен съдия във Вашингтон насрочи за 4 март изслушване по делото за превземането на Капитолия през януари 2021 г. Адвокатите и сътрудниците на Тръмп казват: става въпрос за използване на съдилищата като оръжие в предизборната кампания. Те смятат, че не е случайно, че изслушването ще се проведе ден преди супервторника, когато дузина щати ще изберат кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ.


Федералният съдия Таня Чуткан от Окръжния съд на Колумбия определи 4 март за начало на изслушванията за предполагаемото участие на Доналд Тръмп в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. Екипът на специалния прокурор Джак Смит беше предложил по-ранна дата - 2 януари. Адвокатите на Доналд Тръмп настояваха процесът да започне през април 2026 г.

По време на изслушването съдията заяви, че 2 януари е твърде рано, но датата, предложена от защитниците на бившия президент, "далеч надхвърля необходимото". Тя каза, че през 2026 г. някои свидетели може да не са на разположение или да не могат да си спомнят подробности за случилото се. Освен това тя отбеляза, че обществеността има право на бързо разрешаване на въпроса.

4 март е навечерието на "супервторника", когато в повече от дузина щати ще се проведат първични избори на републиканците. Съдията отхвърли аргументите на защитата, че процесът може да попречи на гласуването, като заяви, че като всеки друг американец бившият президент трябва да съобразява графика си с процесите и плановете му за кариера са без значение.

Доналд Тръмп вече изрази възмущението си от това. В своята социална мрежа той написа: "Днес един пристрастен съдия, който мрази Тръмп, ми даде отсрочка от само два месеца. Това е, което иска нашето корумпирано правителство... Ще обжалвам!" Самият процес беше наречен от бившия президент "намеса в изборите". Освен г-жа Чуткан, удари бяха нанесени и на специалния прокурор Смит и неговия екип, които Тръмп нарече "банда главорези".

Екипът на бившия президент твърди, че целта на провеждането на съдебните заседания през март 2024 г. е да се навреди на предизборната му кампания. The Hill отбелязва, че защитата може да има обективни затруднения с проучването на документите, от които по делото има 12,8 млн. броя. В документите, предоставени от юридическия екип на Тръмп преди изслушването, се отбелязва, че проучването на всички обстоятелства по делото ще отнеме години. Според The Hill съдията е настоял, че това е "преувеличена оценка".

Основният проблем обаче е, че екипът на Тръмп ще трябва да води битки на четири фронта едновременно.

В допълнение към заседанието във Вашингтон 45-ият президент на САЩ ще се изправи пред съда на 25 март в Ню Йорк (по дело, свързано с опит за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.). За май е насрочено съдебно заседание във Флорида по дело, свързано с неправилно съхранение на класифицирани документи). А на 6 септември т.г. се очаква г-н Тръмп да се изправи пред съда в Джорджия, където се очаква да пледира невинен по дело за предполагаема намеса в последните президентски избори. След това ще бъде определена дата за започване на съдебния процес и по това дело. А според агенция Блумбърг е планирано съдебните заседания да започнат и в Джорджия на 4 март./БГНЕС