Денков: Изненадан съм от агресивната реакция на ГЕРБ за "Пирогов"

"Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, беше ясен, че има притеснителни твърдения. Беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е изцяло в неговите правомощия".


Това каза премиерът Николай Денков по повод смяната на директора на Спешната болница, предаде репортер на БГНЕС.

"Изненадан съм от тази агресивна реакция на ГЕРБ, защото работата на Народното събрание е да приема Бюджета и законите, ако основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, има проблем. Всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията. Има начини НС да се намеси в този процес - да извикат министъра и да го изслушат, но не е това начинът да блокираш Бюджета", допълни премиерът.

На въпрос дали е дал дума, че няма да освобождава шефа на Пирогов, той категорично заяви: “Не” и добави, че министърът на здравеопазването има права, и когато има основание, има съответните доклади, може да пристъпи към съответните действия. “Информиран съм. Не съм му казвал да го прави, но не мога и да го спра, защото ще излезе, че му въздействам върху работата”, смята Денков.

Той очаква здравният министър Христо Хинков да защити позицията си. “Крайно време е първо да се разберем кой какви правомощия има, НС да започне да си гледа законите и Бюджета. Второ, ако ще има механизъм, ние го искаме от месеци”, коментира той.

Денков поясни, че от няколко месеца е ясно, че те правят всичко възможно пазарът на горива да е спокоен и дерогацията да се съкрати без да се създадат рискове. “Очевидно Добрев не го интересува възможността да има рискове”, коментира премиерът и добави: “Ако някой иска да си играе с рисковете, това е тяхно право - на НС, но след това ще си носят отговорността”.

Според министър-председателя ако се вдигнат цените на горивата, то ще е от затруднения на доставките на неруски петрол. “Знам, че има интерес от различни страни за закупуване на Лукойл, но това което ме притеснява, е да не се окаже, че част от действията тук са опити на някой да наруши работата на Лукойл, за да му намалят цената”, отбеляза Денков.

Премиерът каза, че по никакъв начин едно изказване на Асен Василев не може да предизвика продажбата на Лукойл. “Няма такава връзка”, категоричен е той. / БГНЕС