Демерджиев: НЦБИ е важна за разкриването на престъпления срещу деца в интернет

Дейността на Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) е изключително важна за превенцията и разкриването на престъпления срещу деца в интернет. В случай, че НЦБИ и горещата линия към него преустановят дейността, си съществува опасност от възникване на вакуум, който няма как да бъде запълнен от служителите на ГДБОП. Това заявява служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в отговор на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

Тази празнина би отнела възможността на българските граждани - родители, учители и деца, за бърза и адекватна помощ, и би затруднила допълнително служителите на МВР в дейността им по отсяване на сигналите за извършено престъпление от действията в интернет, които представляват нарушаване на правата на граждани, но не са престъпления съгласно Наказателния кодекс.

НЦБИ е основната организация в България, чиято дейност е насочена към защита на сигурността и безопасността на децата в интернет пространството. От близо 15 години Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) - МВР и НЦБИ работят в тясно сътрудничество. През този период се изградиха много добри взаимоотношения и отличен ритъм на работа. Постъпилите в Центъра множество сигнали се приемат, обработват и при съмнения за извършено престъпление от общ характер незабавно се докладват на служителите на отдел „Киберпрестъпност" в ГДБОП за започване на разследване. В същото време хиляди български граждани получават помощ и адекватни съвети как да се защитят в интернет и какви стъпки е нужно да предприемат при извършено спрямо тях посегателство", уточнява още Демерджиев. /БГНЕС