Даниела Кънева: България и Индия имат огромен шанс за сътрудничество

България и Индия имат много зрели и традиционно приятелски отношения. Посещението на наш делегация в страната е голям шанс за България, защото ние имаме много силни позиции. Имаме потенциал да бъдем мост между Изтока и Запада.

За индийците Георги Сава Раковски е пророк, защото много преди времената на Махатма Ганди, той пише в неговия вестник, „Индия е на индийците“.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС един от най-големите познавачи на Индия и българо-индийските отношения Даниела Кънева. Тя е първият български кореспондент в Япония и първата жена чуждестранен кореспондент, акредитирана в Япония. Провежда исторически интервюта с редица лидери, сред които индийският премиер Индира Ганди. Взема първото и последното интервю със сина й Раджив Ганди. Нейните журналистически материали са използвани от всички големи световни медии.

С нея говорим за перспективите пред двустранното сътрудничество между България и Индия, възможностите пред българската делегация в Ню Делхи, водена от председателя на НС Росен Желязков, както и историческите приятелски връзки между двете страни.

„Двете държави имат много зрели и традиционно приятелски отношения. В съвремието Индия е в шестицата на най-развитите и с най-голям потенциал държави в света, включително чрез ролята й в Г-20. Посещението на българската делегация е голям шанс за България, защото ние имаме много силни позиции. Визитата може да даде фон за развитие на отношенията между общностите на бизнеса и науката“, заяви Кънева.

Тя посочи, че днес индийците носят мъдростта на миналото, но същевременно са „страшно авангардни и изключително съвременни“.

„Индия се превръща от страна на древни чудеса и приказки в държава на магията на бъдещето. Развива се бързо и енергично. През изминалата година Индия постигна рекордно висок икономически ръст в света. Страната предлага напредничава стратегия за зелено развитие и постига изключителни проекти в областта на зелената технология, като строи мащабни проекти със Саудитска Арабия и Оман“, подчерта журналистката. Тя изрази радост от раздвижването на иначе затихналите двустранни отношения. Последната индийска парламентарна делегация посещава България през 2008 г., а българска делегация отива в Индия през 2011 г.

Според Кънева, с оглед на съвременните промени, преориентиране и прегрупиране в света, София и Ню Делхи имат голям шанс за сътрудничество в IT сектора и космическата наука.

„Днес се намираме във века на ядрената и квантовата физика. В ядрените, квантовите и геофизическите науки имаме основа да развиваме много отношения с Индия“, допълни тя, като припомни, че от 2008 г. българска апаратура лети на борда на първия индийски космически кораб "Чандраян-1" до Луната. За да участва в мисията, Централната лаборатория за слънчево-земни въздействия към БАН печели конкурс в конкуренция с 340 държави. Апаратът измерва космическата радиация.

Журналистката е убедена, че в днешната политическа обстановка България се намира в страхотна позиция като държава на Балканите.

„Хората, които дълго време наблюдават света разбират, че ако на нашата цивилизация й е отредено да оцелее и да овладее нарастващото знание на човека за света, Изтокът трябва да се слее със Запада. В това отношение България е в страхотна позиция, като държава на Балканите. Ние имаме силно развити отношения както с Изтока, така и със Запада. Древна цивилизация сме, но сме притиснали познанието, което носим в гените си. Ние трябва да сме мост между Изтока и Запада и имаме този потенциал“, добави тя.

На въпрос на БГНЕС относно значението на историческите връзки между Индия и България, Кънева отговори:

„В центъра на Ню Делхи има училище Георги Сава Раковски. За индийците Раковски е пророк, те убедено го смятат за такъв. Далеч преди Махатма Ганди да започне кампанията за независимост и да победи насилието с ненасилие, Раковски пише в неговия вестник, издаван в Букурещ, „Индия е на индийците“.

Когато интервюира за първи път индийския министър-председател Индира Ганди, българската журналистка й задава въпроса „какво е България за вас?“.

Даниела си спомня с гордост получения отговор от премиера: „България е най-добрият приятел на Индия, защото за българите Индия не е гола статистика“.

Тя подчерта, че Индия може да даде едно истинско послание на света - единство в многообразието и многообразие в единството. Според нея Делхи винаги е бил символ на уважението към знанието, заради което индийската цивилизация е оцеляла през вековете.

„В Индия всеки има своя бог и никой от индуистите не се е осмелил да преброи всички боговете. Японският шинтоизъм обожествява природата и красотата. Японецът може да направи красива дори една клечка за зъби, макар че под носа му минават бързи влакове всеки ден. Но в Индия върховният бог е знанието. Тази земя е оцеляла от древността до днес и успява да даде своите послания на света, защото е била управлявана от хора на знанието. Индия от една страна е земя на екзотика, на магии. Когато човек стъпи на индийска земя усеща душата си, а не толкова тялото“, каза още Кънева. /БГНЕС

Категории: