Челси разби мечтата на Сити за куадрупъл и отново е на финал за ФА Къп

Челси надигра Манчестър Сити с 1:0 в първи полуфинал от турнира за Купата на Футболната асоциация на Англия.

Тухел (ц) триумфира за първи път над Гуардиола в треньорската си кариера.

На Националния стадион „Уембли“ първото полувреме предложи предимно тактическа битка, като единственият точен удар по посока една от двете врати бе на сметката на „гражданите“, но Габриел Жезус не затрудни Кепа Арисабалага. Малко след началото на втората част Кевин Де Бройне бе заменен от Фил Фодън заради контузия, като промяната не доведе до положителен развой за възпитаниците на Пеп Гуардиола. Те допуснаха грешка в 55-та минута, след като Мейсън Маунт изведе зад защитата набралия скорост Тимо Вернер, който се възползва от неправомерно излизане на Зак Стефен, за да намери Хаким Зиеш, разписал се на празна врата.

Мароканецът можеше до огромна степен да сложи точка на спора, но не успя да се разпише очи в очи със Стефен след грешка на Рубен Диаш. Сити опитаха да отвърнат в края на двубоя, но успяха да отправят само два точни удара, като първият на Родри бе спасен от сънародника му Кепа, а при втората ситуация в добавеното време, стражът на „сините“ отрази нов изстрел с глава на полузащитника на „небесносините“. Диаш също можеше да изравни по-рано, но не намери добре топката с глава. Така, Челси сложи край на мечтата на Сити за безпрецедентен куадрупъл през този сезон. Това бе първи успех за Томас Тухел в треньорската му кариера в сблъсъците с Гуардиола след пет предишни поражения.

Лондончани ще играят отново във финала на турнира, след като миналата година отстъпиха в спора за трофея на Арсенал с 1:2. Челси ще се бори за девети трофей от ФА Къп – за последно тимът спечели финала през 2018, когато надви Манчестър Юнайтед с 1:0. Ако стигнат до купата, „сините“ ще станат еднолично трети в класацията по брой трофеи зад Арсенал (14) и Манчестър Юнайтед (12). Съперник на финала ще бъде победителят от двойката Лестър – Саутхемптън. Сити остават с шест отличия от надпреварата, като продължават борбата в останалите три фронта – тимът води с 11 точки на градския съперник Юнайтед в битката за титлата, като „червените дяволи“ са с мач по-малко. „Гражданите“ са на финал за Карабао Къп срещу Тотнъм на 25 април, като достигнаха и полуфиналите в Шампионска лига за втори път в своята история – техен съперник е Пари Сен Жермен.

Челси на Тухел също е участник в 1/2-финалите на ШЛ, а техен опонент е 13-кратният шампион в съревнованието Реал Мадрид. За двата отбора предстоят ангажименти в първенството, където Челси приема Брайтън, а Сити гостуват на Астън Вила. /БГНЕС