България и Македония честват Св.Св.Кирил и Методий, София прави всичко Скопие да бъде част от ЕС

България и Република Северна Македония са постигнали съгласие за честването на светите братя Кирил и Методий. Това заяви проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

Проф. Димитров заяви, че е постигнато също така съгласие и за ролята на българската държава в контекста на делото на Светите солунски братя, за опазването и развитието на това, което те правят заедно със своите ученици.

Съпредседателят на комисията от македонска страна, професор Драги Георгиев отбеляза, че само за няколко месеца е постигнат сериозен напредък, особено на фона на конфликта, който е имало между двете историографии в продължение на 60-70 години. „Ние само за 6-7 месеца успяхме на някои въпроси от миналото да погледнем от друг аспект“, каза той и добави, че трудностите идват от наложилите се през годините стереотипи.

Проф. Георгиев заяви, че бъдещите генерации ще могат да гледат на общите исторически личности като на част от общата цивилизация, а не те да „бъдат делени на такива или онакива“. Той заяви, че са били разменени бележки с българската страна по въпроси от античността и средновековието, които според него, могат да бъдат променени. Македонският учен подчерта, че целта на тази комисия не е някоя от страните да бъде победител или поразен.

От своя страна Ангел Димитров заяви, че успехът ще бъде постигнат тогава, когато по един „въздържан начин се каже историческата истина“.

Ангел Димитров посочи, че разминаване има при глобалната оценка на учебниците за основните училища в Македония. Тези разминавания са свързани с конкретни неточности и изцяло неприемливи за нас констатации, каза той.

„Крачки напред могат да бъдат направени. Имаме разминавания в гледната точка какъв ще бъде резултата от нашата работа. Ние сме доста ограничени във възможностите. Това, което дискутираме, а ние не преговаряме, трябва да отиде до двете правителства. От там вече е необходима политическа воля, която може да доведе до промяна на учебниците и цялостната интерпретация на миналото. Надявам се, че ще се засили информационното общуване между медиите в двете страни. От тях можем да получим от онази публичност, от която и ние се нуждаем“, заяви проф. Димитров.

Той предупреди, че може да има съпротива, защото в продължение на 70 години е имало различни интерпретации. „Но аз съм убеден, че дори и по най-деликатните въпроси ние ще отговорим по най-добрия начин и за двете общества“, добави проф. Димитров.

Той е категоричен, че не иска Република Северна Македония да бъде завинаги част от Западните Балкани. „Ние правим всичко възможно, за да подкрепим евроатлантическите стремежи на Македония“, подчерта проф. Димитров.

Днес и утре в резиденция „Бояна“ се провежда петата среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония. /БГНЕС