Борисов: Петков, Василев и Денков ни увериха, че ще има ротация на премиера

Позицията на ГЕРБ за РС Македония, Украйна, законите на Крум Зарков се оцени високо в Брюксел и за това се даде път на нашия кандидат за еврокомисар да отиде в Европейския парламент. Тя все още не е избрана, трябва да отиде на разговор.


Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Да поздравим Илиана Иванова за това, че Урсула фон дер Лайен я предпочете за следващ български еврокомисар. Това, че имахме втори кандидат в лицето на г-н Лорер, показва България колко много потенциал има за тези изисквания, каза Борисов.

„Що се касае до бюджета, според мен е редно Асен Василев да дойде и първо да ни запознае, да каже какво мисли, защо го мисли, и ако го подкрепяме, защо го подкрепяме. Така че сега коректно няма да го критикуваме бюджета, имаме забележки по него, има сектори, които се вълнуват от този бюджет, но според мен липсата на коалиционно споразумение - механизъм, изисква първо да разговаряме с него, ако може да се отстранят забележките - да ги отстраним, и след това да понесеме заедно отговорност по този бюджет“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Относно пуснатата жалба на Делян Добрев до прокуратурата срещу правителството на Кирил Петков за парите в Българския енергиен холдинг, Борисов коментира: "Аз съм конкретен човек. Обадих се на акад. Денков и му казах кое ме притеснява относно парите в енергетиката, относно местенето на бюрото от финансите в правосъдието и блокирането на финансите относно зимното поддържане и големите инфраструктурни проекти. Надявам се като се върне Асен Василев от чужбина, да ни отговори на тези въпроси”, каза още Борисов.

“Снощи говорих с Петков, свързах Делян Добрев и Петков, Добрев му обясни за какво става въпрос, разбраха се, че днес Делян Добрев ще се види с премиера акад. Денков да изкоментират как да направят така, че да не пострадат инвестициите. Първо ще разговаряме с финансовия министър, и тогава ще се произнесем по точките, защото това е важно за бюджета”, подчерта Борисов и припомни, че това е изключително важно да бъде направено заради отказа на БСП и "Възраждане" да подкрепят бюджета.

Относно това дали има разговор за коалиционно споразумение между двете водещи коалиции, лидерът на ГЕРБ заяви, че най-важен инструмент, който подкрепя законодателната и управленската програма, е Бюджетът. “Дали ще го наречем механизъм или коалиционно действие, е едно и също да се разберем какво искат да подкрепим или какво те ще се съгласят да променим. Сутринта гледах едно социологически проучване - 49% казват, че по-добро от това не може да има. Подобно носещо пасиви за двете големи партии управление е най-добро за държавата в крайна сметка”, коментира Бойко Борисов, след което обяви, че на лидерската среща във вторник Кирил Петков, Асен Василев и акад. Денков категорично са казали, че стоят зад думата си да има ротация и да продължи да има правителство.

Бойко Борисов подчерта и че дори кандидатурата на Димитър Радев за нов мандат като управител на БНБ не може да раздели двете големи коалиции. “Като искат да има две номинации за нов управител на БНБ, и по-добрата ще се избере. Като дадат по-добър кандидат, ще се учудя. Да го вземат Димитър Радев за кандидат щом искат”, коментира още лидерът на ГЕРБ./БГНЕС