Борисов: Искат да управляват еднолично; Петков: Даването на оставка е възможен резултат

И тази сутрин се стигна до остър словесен сблъсък между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП Кирил Петков. Двамата си размениха остри реплики отново на влизане в парламента, предаде репортер на БГНЕС.


Борисов заяви, че вчера се е запознал с Лена Бориславова и е разбрал истинските им намерения – „да управляват държавата еднолично както парламента, както законодателната власт, регулаторните органи“.

Имаме поголовни смени на кадри в министерствата, а агенциите, които изцяло контролират, сега искат и регулатора. Навсякъде си назначават техните хора, те нямат политическо семейство и предлагат и еврокомисар, значи те искат всичко, посочи Борисов. Те правят всичко, което Делян Добрев предупреждаваше и в същото време искат да управляват и нашата ПГ, видяха, че и другите партии не ги искат. Припомням, че Денков твърдеше че работи с всички партии и ще търси мнозинство от всички партии, подчерта Борисов.

Смята се, че на нас някой ни е бил дал. Ние ви дадохме, ние нищо не сме искали и не сме получили, нашето право идваше от изборите. Излиза, че ни плашат, че пак ще падне правителството. Аз няма да сваля правителството и с всичките си действия досега показахме абсолютна стабилност и правителството съществува благодарение на нас, категоричен е Борисов.

Борисов уточни, че предложението му и това на ГЕРБ е Димитър Радев да остане управител на БНБ. “С него влязохме в чакалнята на Еврозоната, в Европейския банков съюз, те имат други предложения, нека да ги кажат. Ние няма да подкрепим никакво друго предложение”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Мандатите на управителите на НЗОК, Сметна палата също са изтекли отдавна, 7 дни било малко за механизъм. Вече месец и половина откакто е кабинетът, механизъм няма. Те само назначават своите хора. Те искат всички”, каза още Борисов. “Парите не са взети по ПВУ, законите ги няма, не сме ги гласували, бюджет няма, а се разправяме само за постове”, коментира още той.

Не си представям след 8 месеца, когато се ротираме, че ще стане правителство на ГЕРБ, коментира още Борисов.

От своя страна Кирил Петков заяви, че днес ПП-ДБ няма да влязат в пленарната зала. Причината – „ясно предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни са недопустими“. Първо, едно от най-големите събития от последните 2 седмици, беше подмяната на Гешев със Сарафов. Искахме да бъде изслушан в НС правосъдният министър. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и Възраждане, каза Петков.

Правната комисия поиска да бъде изслушан правосъдният министър, комисията беше блокирана също от тези партии. Антикорупционният закон, при който имахме договорка, че двата закона ще бъдат вкарани заедно, нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство. Така не може да продължава, подчерта Петков.

Вчера три регулатора – Сметната палата, БНБ и НЗОК бяха вкарани в комисия.

Ако някой си мисли, че докато имаме правителство, че цената ще е във всички регулатори хората да са заменени от това скрито мнозинство, много се лъже. Няма как да дадем контролите на държавата в ръцете на това мнозинство без да обсъждаме. Българската държава не заслужава в следващите 5 години да има регулатори, които са същите отпреди, добави Петков.

“Днес цялата ни парламентарна група отива на съвещание да вземем решение какво правим ако този тип нарушаване на договореностите продължават. Даването на оставка потенциално е възможен резултат”, каза още Петков.

“Вчера Борисов каза, че няма ангажимент, а той има много ясен към общата законодателна програма”, каза Христо Иванов, съпредседателят на ДБ. “Мария Габриел и Николай Денков ясно заявиха, че преди да стартират процедурите по избор на ръководители на регулаторите, ще има обсъждане кой ще бъде избран. Нека никой не си мисли, че ще има правителство параван с наша подкрепа. Искаме ясно спазване на поетите ангажименти от законодателната програма, искаме ясен механизъм за предварително съгласуване на регулаторите преди те да стартират и ясен график как ще мине съдебната реформа”, уточни още Христо Иванов. “Отговорното действие е да има правителство, но на реформите и на промяната. От тези искания зависи дали България ще се промени в правилната посока”, подчерта още той. /БГНЕС