Борел: ЕС трябва да увеличи вноса на зърно от Украйна, държавите трябва да отворят границите

ЕС ще трябва да увеличи вноса на зърно от Украйна по суша след спирането на сделката за зърно, въпреки призива на пет съседни държави от ЕС (между които и България) да се удължи забраната за внос на украинско зърно на техните пазари. Това заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел при пристигането си на срещата на външните министри на ЕС.


Той отговори на въпрос, поставен вчера от пет страни, между които и България, за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември.

"В допълнение към морския маршрут (експлоатиран в рамките на сделката за зърното и вече затворен) имаме линии на солидарност (създадени от ЕК през пролетта на 2022 г. речни и сухопътни маршрути за износ на зърно от Украйна за ЕС), които ни позволяват да изнасяме много зърно през черноморските пристанища, принадлежащи на държави от ЕС. Това зърно идва през границите на държавите - членки на ЕС с Украйна. Този поток трябва да се увеличи. Ако морският маршрут бъде затворен, трябва да увеличим вноса на зърно, което да изнасяме през нашите граници. Необходими са големи усилия от страна на съседите на Украйна, те ще трябва да направят повече, като отворят границите и улеснят транспорта", каза Борел. "Вече сме направили много, но трябва да направим повече", добави той.

Европейската комисия трябваше да се съгласи да наложи забрана от 2 май до 15 септември за внос на украинско зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, тъй като към този момент всички техни складови бази бяха пълни и цените на зърнените продукти на техните пазари се сринаха поради потока на зърно през солидарните линии. Сега през тези страни е разрешен само транзитът на зърно за други държави от ЕС или външни пазари. Първоначално ЕК беше категорично против въвеждането на забрана за внос на украинско зърно и се опита да реши проблема, като отпусна целева помощ на източноевропейските аграрни производители в размер на около 200 млн. евро, но това не даде резултат.

БГНЕС припомня, че вчера петте държави се споразумяха за обща декларация за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември, като същевременно се запази транзитът. На срещата бяха поканени ръководителите на съответните ведомства на Украйна и Молдова. Според полския министър на земеделието и развитието на селските райони Роберт Телус ограниченията, наложени по-рано от Европейската комисия върху четири вида зърно от Украйна, са имали добър ефект, което е станало аргумент за удължаване на забраната поне до края на годината.

Ръководителят на дипломацията на ЕС изрази увереност, че прекратяването на инициативата за черноморско зърно ще доведе до "значителна световна продоволствена криза".

"Вече знаем със сигурност, че това ще доведе до значителна световна продоволствена криза... Унищожаването на зърното ще доведе до недостиг на храна в света", заяви той преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

Борел добави, че развитието на ситуацията след края на сделката за зърното ще бъде една от темите на министерската среща.

Сред другите ще бъдат подкрепата за Украйна, включително военна, както и отношенията с Китай и Турция. /БГНЕС