Богданов: Таван не е обсъждан за цените горивата в България

„Горивата са борсов продукт и ние се влияем от световните пазари. Таван не е обсъждан за цените горивата в България. В момента имаме най-ниските цени в Европа“, заяви икономическият министър Богдан Богданов пред бТВ.


Повод за изказването му е отпадането на дерагацията от 1 март за суров руски петрол. По данни на КНСБ за последните три месеца бензинът е поевтинял с 18 стотинки на литър или с над 6%.

Нямаме индикации, че цените ще се повишат, категоричен е икономическият министър.

Той коментира и данните от последното изследване на КНСБ, според които живее добре едно тричленно семейство, са необходими близо 2600 лева. „Доходите на хората изпреварват ръста на цените. Виждаме, че в периоди с висока инфлация 2022-2023 г. повлия пряко на покупателната способност на българите. Последните години ние сме първи по ръст на доходите“, каза Богданов.

„Освен финансовите мерки, които се предвиждат за най-уязвимите от обществото и се подпомагат от Министерството на труда и социалната политика, пуснахме и една инициатива, която е насочена точно към най-уязвимата група от хора. Това е „Достъпно за вас“. Започнахме с три компании, които се включиха и 200 обекта в страната, само за първия месец те станаха над 450 обекта“, обясни Богданов.

Ние трябва да мислим как можем голяма част от това, което ни е необходимо да си го произвеждаме, защото когато едни продукти са основно внос в България – плодове и зеленчуци, всички фактори като инфлация, транспортни разходи и оперативни разходи пряко влияят на цените у нас“, добави той.

Според него с тази инициатива е стимулирана конкуренцията.Икономиката на България се развива добре, тя продължава да расте за разлика от Германия, която е в рецесия. Доходите на хората растат“, каза Богданов. /БГНЕС