Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Столичната община се превръща в банкомат на „Продължаваме Промяната" и на техните роднини. До нас достигна информация, която беше потвърдена от зам.-кмета по финанси, че съпругата на висш ръководен кадър на ПП е получила консултантски договор, който е сключен без открита процедура. Това каза столичният общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев пред Нова нюз.

"В политиката банкрутът може да настъпи светкавично и снощи г-н Васил Терзиев направи показно.

Какви са фактите:

На 22.04.2024 г. зам.-кметът по финанси Иван Василев сключва консултантски договор с фирма „Инфинитус“ – 100% собственост на Деница Цекова - съпруга на Андрей Цеков, екс-министър на ПП и настоящ член на висшето ръководство на партия „Продължаваме промяната“.

Попитах г-н Терзиев – редно ли е с обществени пари да се плаща на партийни функционери и само един консултант ли има в цяла София, та избраха именно нея?

Отговорът пред медиите няма. След два дни размисъл последва „пост“ във фейсбук, в който се казва, че Столична община „Кани няколко фирми да участват в процедура по външен одит, от които се явяват само 3. СО избира двете с най-ниска цена“.

Фактите: Обявявам награда за този, който открие на сайта за обществени поръчки обявата за тази процедура и офертите на трите явили се фирми. https://app.eop.bg/buyer/1240 Ще видите няколко процедури за „събиране на оферти с обява“, но такава за външен одит просто няма.

Призовавам г-н Терзиев да публикува документите, с които е обявил „решението“ да направи „одит на обществени поръчки в особено големи размери“, „поканата“ и реда на постъпване на офертите. Тъй като такава публична процедура по реда на Закона за обществени поръчки просто няма публикувана в публично достъпни регистри, въпреки че г-н Терзиев се опитва да заблуди гражданите и медиите в обратното, нека да покаже каквото има – може да са най-обикновени писма, но официален документ все трябва да има, щом е имало някаква процедура.

Политическият и морален банкрут:

Г-н Терзиев така и не разбра, че проблемът не е в това, че ще правят одит, а че са възложили консултантската услуга за одит на фирма на видни партийци от „Продължаваме промяната“. Да защитаваш това е абсурдно. Това показва не двоен морал, а липса на такъв изобщо.

Вторият казус:

На 26.04.2024 г. зам.-кметът по култура, който отговаря за „Гробищните паркове“ сключва два директни договора за 45 и 15 хил. лв. с две фирми „Раком НТ Транспорт“ и „Гама стройинженеринг“, които не само са свързани с едни и същи собственици – Мартин Недев Тодоров и Ивайло Недев Тодоров, а и няколко седмици по-рано директорът на Гробищата е назначил Мартин Тодоров на ръководна длъжност в предприятието.

Вместо незабавна реакция и освобождаване на ръководителя на общинското предприятие, който е допуснал това безобразие, и който освен това направи пълни самопризнания пред медиите, снощи г-н Терзиев написа „екипът ми има пълната ми подкрепа“. Ако г-н Терзиев смята да използва мястото, за да подкрепя явни злоупотреби, то неговото място определено не е там.

Подготвили сме не само сигнала със сключените договор в явен конфликт на интереси, но и признанията на директора на Гробищата г-н Димитров, че е знаел всички обстоятелства, и още в понеделник ще бъдат изпратени в СДВР, в прокуратурата и до кмета на Столична община, който по закон контролира общинските предприятия.

Продължавам да настоявам г-н Терзиев да застане публично пред медиите и да обясни и за двата случая – законно ли е, морално ли е, и той застава ли зад тези решения на екипа си.

Обяснения от типа, че ни проверяват и затова сме против, са просто несъстоятелни. Това не е проверяване, а злоупотребяване.

Безплатен съвет към кмета - проверки в Република България се правят от компетентните органи, както вчера написа самият г-н Терзиев. Другото не са "одити", а услуги, направени с парите на гражданите, но не ОТ министерските съпруги на кадрите на Промяната, а НА тях", съобщи още Георгиев./БГНЕС