"Български глас" за РСМ: В ЕС няма място за чужд, дълбоко антиевропейски проект

"През последната седмица българското общество бе изненадано от няколко странни изявления на европейски политици и институции по отношение на преговорния процес за членство на РСМ в ЕС.


За съжаление, българските държавници не успяха да обяснят ясно на сънародниците ни, че отделни изявления и декларации не променят условията за членство на западната ни съседка в ЕС".

Това се казва в позиция на партия "Български глас" по повод на последните развития в българи-македонските отношения.

По отношение на казаното от Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на блока Жозеп Борел, че няма пречка за присъединяването на Северна Македония към ЕС, и, че "двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване", от Български глас посочват: "Преговорният процес на РСМ е ясно разписан в т.нар. френско предложение. В него са заложени много ясно всички условия, които властите в Скопие трябва да изпълнят преди още да са започнали същинските преговори.

"В него, също така са подробно описани и останалите български искания - спазването на Договора от 2017 г., изпълнението на протоколите, напредък в работа на историческата комисия, промяната на учебниците, спиране на езика на омразата, както и разкриването на престъпленията извършени от режима на югославския диктатор Йосип Броз Тито", пояснят още от Български глас.

От партията призовават българските политици ясно да обяснят на европейските си партньори, че в "ЕС няма място за чужд, дълбоко антиевропейски проект"./БГНЕС