Бюджет 2024: 933 лв. за най-ниската длъжност на държавен служител, 11 млн. за заплати на НСО

Народните представители продължиха разглеждането, дебатите и гласуването на Бюджет 2024 на второ четене от изминалия ден, предаде репортер на БГНЕС.


Депутатите приеха да се дадат допълнителни 200 000 лв. за възстановяване на български военни гробища и военни паметници в страната и в чужбина и създаване на дигитален публичен архив за тяхното местонахождение. Те приеха и поправка като записаха, че средствата трябва да се използват само за тази цел.

Народните представители приеха увеличение на средствата на НЗОК за помощни материали за хора с увреждания с 5 млн.лв, както и допълнителни 10 млн.лв за БАН.

Депутатите решиха да дадат допълнителни средства в размер на 100 000 лв. за Добруджанския научен институт, както и за Тракийския научен институт.

Народните представители не приеха предложението за допълнителни средства в размер на 950 хил. лв. за придобиване на помещение и оборудване за нуждите на български културно-информационен център в Тараклия. Депутатите отхвърлиха и предложението за увеличение от 20 хил. лв. за популяризиране на съвременната българска култура и история в Република Сърбия чрез дейността на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград” в Сърбия.

За сметка на това народните представители приеха увеличение на заплатите на работещите в НСО с 11 млн.лв. Депутатите приеха предоставянето на ваучери на храна да става на електронен носител.

Освен това се прие минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвиден за заемане от държавен служител за 2024г. да бъде в размер на 933лв. /БГНЕС

Тагове: