Александър Везенков – вторият българин в НБА, първият в Сакраменто Кингс

На 1 юли тази година един от най-реномираните баскетболни журналисти на ESPN – Адриан Войнаровски, обяви в своя профил в социалните мрежи, че българският национал Александър Везенков ще премине в представителя на Западната конференция в НБА Сакраменто Кингс, подписвайки тригодишен договор на стойност 20 млн. долара. Малко по-късно същия месец, сделката бе официализирана от „кралете“ и така България се сдоби с втория си играч в „Лигата на извънземните“ след Георги Глушков, който се подвизава с екипа на Финикс Сънс през осемдесетте години на миналия век.


За всички, които до някаква степен останаха учудени от решението на Саша да заиграе най-сетне отвъд Океана след години на спекулации, стъпката в кариерата на 27-годишния ни баскетболист бе предначертана след оказалия се последен за него сезон с екипа на гръцкия гранд Олимпиакос. Везенков прекара пет години в Пирея, като през 2022/23 завоюва златен требъл – титла, купа и Суперкупа на страната с „червено-белите“. Саша бе избран за Най-полезен играч в гръцкото първенството, като остана на косъм от трофея и в Евролигата, където Олимпиакос отстъпи драматично на Реал Мадрид. Българинът обаче получи признание за силните си изяви по време на надпреварата, а именно наградата за МВП. Освен това, той стана Най-добър реализатор и попадна в Идеалния отбор за сезона.

Всичко това допринесе за следващата крачка в кариерата на Везенков – а именно мечтаното преминаване в Националната баскетболна асоциация. Първата медийна изява на българина дойде в края на юли, когато той заяви следното: „Със сигурност това е ново предизвикателство за мен, отивам в по-голяма страна – това е една мечта, която всеки един баскетболист иска да преживее. Продължавам да тренирам, да се фокусирам ментално и физически, да отида максимално подготвен, за да може това да ми помогне на терена. НБА е една мечта, но не искам да правя нещо, просто за да съм там. Искам да имам възможност да се развивам – да мога да помогна на отбора и на себе си“ – думи на един здраво стъпил на земята човек и готов да работи, за да извоюва позиции в новия си отбор.

Сакраменто бе един от най-добре представилите се отбори през изминалия сезон на Запад. С Майк Браун на поста старши треньор, „кралете“ впечатляваха с комбинативната си игра, бързо движение на топката и опасност от всяка позиция на корта. На 29 март калифорнийци се наложиха над Портланд Трейл Блейзърс в мач от редовния сезон и с победата прекъснаха суша от 17 години без участие в плейофите – най-дългата подобна серия в историята на НБА. В първи кръг на елиминациите Браун и компания започнаха силно срещу Голдън Стейт Уориърс, печелейки първите два мача пред собствена публика, но след това загубиха четири последователни срещи, а с това и серията, за да приключат сезон, в който завършиха на трето място в Западната конференция. И от тази гледна точка, идването на Везенков в отбора не можеше да дойде в по-подходящ момент – тим, който иска да надгражда, да не изневерява на стила си и да дава възможности на своите играчи, защото всеки в отбора има своята роля.

В края на август, потвърждение за това, че Саша няма да бъде попълнение „просто за бройката“ дойдоха и от първите думи на Браун за нашето момче. „Ще се насладите на Везенков, той играе твърдо, здрав е и много, много умен. Той има изключително добро усещане за играта, може да подава, може да пробива, знае как да си създава пространство и може да скъса топката от стрелба. Има бърз спусък и нямам търпение да го видя в действие срещу другите отбори“.


Неофициалният дебют на Везенков дойде в двубоя на Сакраменто срещу Торонто Раптърс на 9 октомври във Ванкувър. Дебют, за който хора малко хора са мечтали, вероятно в това число и самият българин. Саша изигра само 11 минути, но в тях реализира 12 точки, с което стана и реализатор номер 1 в мача за „кралете“. Той добави две борби и една асистенция към статистиката си – 4/7 от полето и 2/4 от тройката, демонстрирайки колко полезен може да бъде за един безкрайно комбинативен и динамичен отбор, какъвто е Сакраменто. Майк Браун похвали Везенков за играта в атака, но му намекна за нуждата от подобрение в защита. Последваха трудни контроли за МВП-то на Евролигата с Ел Ей Лейкърс на ЛеБрон Джеймс и Голдън Стейт на Стеф Къри, но Александър приключи на висота предсезонната подготовка с 13 точки при победата над Юта Джаз със 116:113.


Неусетно, настъпи най-дългочаканият момент от всички фенове на Везенков и баскетбола у нас – официалният дебют на българина, който бе на 26 октомври отново в мач срещу Джаз. Осем точки за нашия баскетболист при убедителен успех със 130:114 като гост. Първият си мач пред собствена публика – домакинство срещу Уориърс, не завърши с победа, но Саша отново бе солиден с 10 точки и една борба в актива. Това, което всички анализатори в САЩ забелязаха в първите две срещи на българина, бе очевидно и очаквано – макар и на пейката, Везенков е готов по всяко време от двубоя да помогне с универсалния набор от качества, които притежава, дали с борба, дали с тройка, дали с асистенция.

След две тежки загуби от Хюстън Рокетс, Сакраменто влезе в поредица от шест последователни успеха – серия, която бе прекъсната от Ню Орлиънс Пеликанс. В края на ноември, за Саша дойдоха силни моменти – той бе с основен принос за победа над Голдън Стейт при изоставане от 24 точки в среща от новия вътрешен турнир на НБА, отчитайки се и с чадър при стрелба на Къри, а скоро след това записа върховите след пристигането си в Лигата 13 точки при поражение от Ел Ей Клипърс. На 9 декември Везенков написа нова история в „Лигата на извънземните“ – новият му личен рекорд от 14 точки при победа над Финикс е и най-голямото постижение на българин в НБА. Предишното се държеше от Глушков с 13, а иронията на съдбата е, че настоящият президент на БФ Баскетбол го постига именно с екипа на „слънцата“.

Добрите думи от наставника на Сакраменто Браун по адрес на нашето момче не закъсняха. „Саша получава малко повече време и се чувства по-добре на корта. Искаме да имаме възможност да го държим на паркета възможно най-много. Докато той ни дава максимума от себе си в защита, той ще играе, защото е много добър баскетболист и днес го видяхме с очите си. Саша знае как да играе, той не е типичният новак в Лигата. Играл е в големи мачове, големи моменти, правил е големи стрелби. Изправял се е срещу много различни защити. Колкото повече време е с нас, толкова по-добре ще се чувства на паркета, и то в различни ситуации. Той вкарва по различни начини - с атака на коша, с борба в нападение, със стрелба от тройката. Той е опитен баскетболист, който знае как да играе и как да се възползва от това, което му дава защитата на противника“.

10 дни по-късно, след страхотния мач срещу Сънс, Везенков отново бе солиден и се отчете с върховите в кариерата си в НБА седем борби при победа над Вашингтон Уизардс. В последния си мач срещу лидера на Запад Минесота Тимбъруулвс, Саша не успя да се разпише – това бе третият му подобен двубой след идването отвъд Океана. Никой не си е мислел, че за българина нещата ще се развиват страхотно от първата минута, но той вече доказа, че е готов да се бори и да не оставя разочарованието да надделява.

С няколко силни мача от гледна точка на атака и защита, с това, че е от помощ на съотборниците си, които го приеха с топли обятия от самото начало, Александър Везенков демонстрира на всички на какво е способен. Опитът му от престоя в Олимпиакос, силните изяви в последните месеци, самочувствието от това, че най-накрая стигна до НБА са несъмнено от помощ на нашето момче. За около два месеца, Саша има по 5.6 точки, 2.7 борби, 0.5 асистенции, 0.5 кражби и 0.2 чадъра за 13.3 минути средно на мач – но това е само статистика. Статистика, която безспорно е важна в НБА, но която няма да спре Везенков по пътя към това да продължи да се труди, за да може един ден да го видим и в стартовата петица. /БГНЕС

-----------------------------------------------------

Стефан Игнатов, Спортен отдел на БГНЕС