79 протестиращи арестувани в Париж

Френската полиция задържа 79 души, след като протестиращи нахлуха в главния пазарен комплекс на едро в Парижкия регион по време на общонационалните демонстрации на фермерите, съобщи полицейски източник за AFP.


Протестиращите са влезли за кратко в складовата зона на пазара в Рунжи, южно от Париж, и са нанесли щети. Те бяха изведени от силите за сигурност, допълни източникът, който помоли да не бъде назоваван.

Телевизионни кадри показаха силно присъствие на силите за сигурност около пазара, включително бронирани автомобили на жандармерията. Размерът на щетите не беше изяснен веднага.

Акцията се е състояла, след като на пазара са пристигнали десетки фермери от департамента Лот-е-Гарон в Югозападна Франция.

По-рано 18 души, опитали се да блокират Рунжи, бяха арестувани за "пречене на движението", съобщи полицията. Прокурорите съобщиха, че 15 от тях са били задържани под стража.

Хиляди земеделски производители от цялата страна се събират в Париж и други градове, като поставят блокади, за да спрат движението по магистралите, в рамките на протести, при които правителството до голяма степен е запазило примирителен тон.

Но министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин даде ясно да се разбере, че действията в Рунжи, който снабдява с храна и други стоки от първа необходимост голяма част от 12-милионния парижки регион, и в други ключови инфраструктури като парижките летища ще представляват прекрачване на границата. /БГНЕС

Тагове: