764,2 млн. лв е бюджетът на Варна за 2024 г.

След двудневни дебати варненският Общински съвет прие бюджета на Варна за 2024 г. Макрорамката е 764,2 млн. лв., като за нея гласуваха 30 общински съветници, 16 се въздържаха и 1 беше против, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.


Основните приоритети в документа са три: „Варна – град на действието. Естетизация на Морската столица“, „Варна – град на хората. Град без периферия“ и „Варна – град на растежа и иновациите. Град на инвестициите“.

Общината прогнозира 369,1 млн. лв. собствени приходи, което е 52% от общите постъпления. Очакваните приходи за делегирани от държавата дейности в местната хазна са 338,5 млн. лева. 56,5 млн. лв. трябва да бъдат осигурени по европейски проекти и програми.

С най-голям относителен дял в бюджета е функция „Образование“ – 37,2 %. Средствата са в размер на 263,4 млн. лв., с 23,9 млн. лева повече в сравнение с предходната година. Предвиждат се инвестиции в подобряване на образователната инфраструктура и създаване на модерна материално-техническа база в размер на 14,6 млн. лв. Заложено е също увеличение средно с 8,4% на заплатите в образованието.

Капиталовата програма е в размер на 206 млн. лева. За изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са заделени 97 млн. лева, а за благоустрояване на междублокови пространства – около 32,6 млн. лева.

41 млн. лв за предвидени за здравеопазване. Увеличен е бюджетът на общинската инвитро програма, като средствата за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми през тази година са в размер на 441 хил. лева. Приоритетите в областта на общинското здравеопазване са насочени към финансирането на медицинското обслужване в здравните кабинети във варненските детски и учебни заведения.

Близо 40,5 млн. лева от бюджета са предвидени за социално осигуряване, подпомагане и грижи. Социалната програма е в размер на 5,8 млн. лева. За асистентска подкрепа, включваща почасова социална услуга в домашна среда, за заделени 5,1 млн. лева. В бюджета са заложени и средства за увеличение на работните заплати в социалните заведения – второстепенните разпоредители, предоставящи социални услуги.

Макрорамката на функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ е в размер на 200 млн. лева. В тази сума влиза план-сметка „Чистота“ в размер на 47 млн. лева. За основен ремонт на пътна мрежа, алеи и други обекти по инфраструктурата в размер на 81,2 млн. лева. Предвидено е и разширение на зоната за платено улично паркиране с въвеждането на Зелена зона, което ще струва 8,9 млн. лева.

Бюджетът за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е в размер на около 26,5 млн. лева. Над 4,4 млн. лева са планирани за финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, чиито домакин ще е Варна. Средствата за общинския фонд „Култура“ тази година са в размер на 1,8 млн. лева.

Общо за спорт през тази година са планирани 11,7 млн. лева. От тях около 2 млн. лева са заделени за програма „Спорт“, с които общината ще подпомогне международни, национални и други спортни прояви, провеждани във Варна, детско-юношески състезания и турнири, студентска универсиада. /БГНЕС

Тагове: