"Ваймарската" тройка към РСМ: Променете Конституцията, няма да има по-добър договор

Министърът за Европа на Германия Анна Леерман, държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лорънс Бун и Шимон Шинковски вел Сенк, министър по въпросите на ЕС на Полша, известни като "Ваймарската тройка", проведоха серия от срещу с политическите и държавни лидери на Република Северна Македония, предаде БГНЕС.


По време на разговорите с премиера Димитър Ковачевски, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, както и с лидера на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети и с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски и тримата категорично заявиха, че РСМ няма да получи по-добро предложение за започване на преговори за членство в ЕС. Тримата призоваха властите в Скопие да направят решителната крачка по пътя на ЕС - да променят Конституцията.

"Македония принадлежи към македонското семейство и това е моментът, в който Македония трябва да направи крачка напред. Няма да има допълнителни искания от България или друга страна. Това е единственото искане, за промяна на конституцията и сте на следващия етап от преговорите. Искам да бъда ясна, искаме това да се случи възможно най-скоро. Имате 22 цели, които смятам, че ще изпълните. Предавам послание за подкрепа и увереност от президента Макрон, че Македония ще направи ключовата стъпка и ние сме готови да ви помогнем с каквото можем", каза Лорънс Бун и уточни, че 2030 г. е реалистична цел за членство на Македония в ЕС.

"Подкрепяме ви да станете член. Руската агресия в Украйна ускори процеса към ЕС. Уважението към етническите малцинства е много важно за ЕС и е една от европейските ценности. Сега е моментът да действаме, да кажем „да“ на европейското бъдеще. Вижте Полша днес. Споразумението между ЕС и Македония е справедливо и няма да има по-добро споразумение. Бъдещето на вашата страна е във вашите ръце, ние ще ви подкрепим с каквото можем по пътя към членството", заяви от своя страна германският министър Леерман. Министърът за ЕС на Република Полша Шимон Шинковски вел Сенк подчерта, че страната му е поддръжник на влизането на Западните Балкани в ЕС.


По време на срещата с Ковачевски тримата са подчертали, че "РСМ няма да има друг подобен ключов шанс по пътя на евроинтеграцията". На разговора е подчертано също така, че "в сегашната ситуация разширяването на ЕС не е само техническа процедура, а геополитически проект на ЕС". В съобщението от кабинета на македонския премиер се подчертава, че "тримата са изразили очакването всички политически субекти в страната да подкрепят европейската интеграция на страната и парламентът да даде подкрепа за предстоящите решения, които са част от преговорната рамка на РСМ за ЕС".


Според Ковачевски "РСМ вече е една малка Европа и с добавянето на други етнически общности в Конституцията държавата изпраща значимо послание към региона и Европа, че тяхното място е в ЕС".

След срещата с ръководството на ВМРО-ДПМНЕ заместник-председателят на формацията Александър Николовски каза следното: Днес имахме гости от Полша, Германия и Франция. Те споделиха тяхното виждане. Ние им благодарихме и казахме: Да за членство на Македония в ЕС, но Не за конституционни промени под български диктат. Ясно, директно и достойно!

Лидерът на ДСИ Али Ахмети пред европейските дипломати заяви, че "РСМ се намира в ключов момент и конституционните промени са от голямо значение за евроинтеграцията на страната". Според него "преодоляването на спора с България трябва да стане по примера на френско-германското помирение".

Ахмети съобщил на тримата дипломати, че неговота партия иницира създаването на "европейски фронт с участието на всички партии за излизане от безизходицата". Той смята, че "и в редовете на ВМРО-ДПМНЕ има европейски сили, които желаят само доброто на държавата и не искат тя да бъде изолирана."

Лидерът на ДСИ е подчертал, че неговата партия е "пазител на Охридското споразумение, на Договора от Преспа и на Договора за приятелство и добросъседство с България", които са ключови за мира, напредъка и еворпейската перспектива на страната". /БГНЕС