Нетаняху замрази планове за контраудар срещу Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е отложил подготвени планове за отмъщение на Иран през уикенда, след като разговаря с президента на САЩ Джо Байдън, съобщи израелската обществена телевизия Kан.

„Отговорът вече няма да бъде планираният, дипломатическата чувствителност победи“, цитиран е високопоставен източник пред телевизията. „Ще има отговор, но изглежда ще е различен от планирания.“ Медията отбелязва, че вероятно става дума за по-слаб отговор от одобрения.

Новинарският сайт Ynet съобщава, че повечето членове от израелското ръководство подкрепят контраатака срещу Иран, но някои се противопоставят, водени от лидера на партията ШАС Арие Дери, който по-рано в сряда публично се обяви против ескалация на ситуацията.

Междувременно Израел е обмислял да отмъсти на Иран вечерта на 15 април, но е решил да отложи атаката, съобщи порталът Axios с позоваване на американски и израелски служители. Според представители на администрацията на Вашингтон Израел е информирал САЩ за решението си. Не е ясно дали това отлагане е част от общото отлагане на плановете за удар, предприето от Нетаняху. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон