Не е имало престъпна намеса при катастрофата на хеликоптера на Раиси

A Shiite Muslim holds a candle in front of photo of Iran`s late president Ebrahim Raisi, at the Khana-e-Farhang Iranian culture centre in Peshawar, Pakistan, 23 May 2024.

Иранската армия засега не е открила доказателства за престъпна намеса при катастрофата на хеликоптера, при която загинаха президентът на страната Ебрахим Раиси, съобщават държавните медии.

63-годишният президент загина на 19 май, след като хеликоптерът му катастрофира, докато се връщаше от откриването на язовир на границата с Азербайджан.

"По останките на хеликоптера не бяха забелязани дупки от куршуми или други подобни въздействия", се казва в предварителния доклад на генералния щаб на въоръжените сили, публикуван от официалната информационна агенция IRNA.

"Хеликоптерът се е запалил, след като се е ударил във възвишение", се казва в него, като се добавя, че "по време на комуникацията между наблюдателната кула и екипажа не е наблюдавано подозрително съдържание".

Хеликоптерът на Раиси е летял по "предварително планиран маршрут и не е напускал определената траектория на полета" преди катастрофата.

Останките на хеликоптера са били открити от ирански безпилотни самолети рано на 20 май, но "сложността на района, мъглата и ниската температура" са възпрепятствали работата на издирвателните и спасителните екипи.

Армията заяви, че "е необходимо повече време" за разследване на катастрофата и че ще съобщи повече подробности по-късно.

На 23 май Раиси бе погребан в родния си град Машхад, с което приключиха дни на погребални церемонии в някои от големите ирански градове, включително в столицата, на които присъстваха тълпи от опечалени.

Сред загиналите при инцидента беше и външният министър Хосейн Амир-Абдоллахиан, който също беше погребан на 23 май в град Шахре Рей южно от столицата. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон