Найден Тодоров записа Рахманинов с Лондонския симфоничен оркестър

снимка | Софийска филхармония

Планира се Дните на българската култура в най-емблематичната зала на Лондон да се проведат през 2026 г.

Маестро Найден Тодоров записа Третия концерт на Рахманинов с Лондонския симфоничен оркестър и българския пианист с международна кариера Иван Янъков. Записът, осъществен в Лондон, се очаква да излезе на пазара през следващата година.

Един от най-уважаваните оркестри в света, Лондонският симфоничен оркестър е създаден през 1904 г. От 1982 г. техен дом е Барбикан Център, където съставът изнася около 70 концерта годишно. Артистичното семейство на LSO включва номинирания за главен диригент сър Антонио Папано, почетния диригент сър Саймън Ратъл, главните гост-диригенти Джанандреа Нозеда и Франсоа-Ксавие Рот, почетния диригент Майкъл Тилсън Томас и асоциираните артисти Барбара Ханиган и Андре Томас.

Междувременно маестро Тодоров, който е служебен министър на културата, се срещна и с ръководството на Роял Албърт Хол, с които договори мащабен концерт с български изпълнители. Планира се Дните на българската култура в най-емблематичната зала на Лондон да се проведат през 2026 г.

В британската столица Найден Тодоров връчи и почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на журналистката Роузи Голдсмит. Отличието бе присъдено за нейния принос в разпространението на българската култура във Великобритания. Дългогодишната журналистка на Би Би Си отразява културните събития в Обединеното кралство и в чужбина. Тя е и основател на списанието The Riveter за европейска литература на английски език. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон