Найден Тодоров за изложбата на Джесика Ланг в София: Мястото на една кралица е в двореца

Националната галерия в София с изложба на Джесика Ланг до 29 септември. Изложбата е представена от куратора Хауърд Грийнбърг.

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата “Майстори на фотографията” и включва близо 120 черно-бели снимки, разкриващи интересите на Джесика Ланг, уловени от обектива на фотокамерата. Това са много лични, почти интимни произведения, създадени по време на пътувания по света.

Какво се случва, когато вместо пред камерата човек застава зад нея?

Ланг е привлечена от изразните средства на фотографията, като първоначално документира своите близки. В книгата си „50 фотографии“ тя пише: „Спомням си как разглеждах кутии със снимки като дете и бях много впечатлена от тях, от тази способност върху лента да се улови мимолетен момент като запис на времето и пространството.“

През 1967 Ланг печели стипендия да учи фотография в Университета на Минесота, от която се отказва, за да се занимава с актьорско майсторство. По време на пребиваването си в Париж през 1970-те се сприятелява с бележитите фотографи Робърт Франк и Дани Лайън, които й помагат да развие, усъвършенства и фокусира погледа си. Тя преоткрива тази си страст едва в началото на 1990-те, когато получава като подарък фотоапарат Leica. Оттогава до днес не спира да снима.

Изложбата е представена от куратора Хауърд Грийнбърг. Хауърд Грийнбърг е сред водещите фотогалеристи в света, куратор и утвърден търговец на изкуство. Основава едноименната галерия през 1991. Той е водещ авторитет по фотография от XIX и XX век и признат лидер в установяването на стойността ѝ на пазара на изящните изкуства. Като признание за тези усилия и несравнимата му колекция от повече от 40 000 фотографии, сп. American Photo обявява Грийнбърг за един от двадесет и петимата най-влиятелни личности във фотографията.

На откриването вицепрезидентът Илияна Йотова каза: „За нас е изключително щастие, че ние можем да видим тази вечер не само една забележителна жена, която сме гледали в чудесни филми, носител на най-големите филмови награди, в която съм убедена, че поколения не само по света, но и тук, в България, са били искрено влюбени в нея, особено мъжете. Ще имаме шанса не само да общуваме с нея, но и да се насладим на една чудесна изложба", каза Йотова

"Това невероятно умение и талант - да видиш света през фотографския обектив, да уловиш онези мигове, които считаш, че са най-интересни, които трябва да бъдат запомнени и които трябва да бъдат предадени на цялото човечество", добави вицепрезидентът.

Министърът на културата Найден Тодоров каза: „Днес се чувствам като човек, присъстващ на осъществяването на още една негова мечта – Джесика Ланг в България! И тази галерия е мястото, което ѝ пасва, защото ако вие познавате нейното творчество, по начина по който аз го познавам, ще знаете, че мястото на една кралица е в царския дворец".

„Ще установите още две неща, докато разглеждате изложбата – първо, че големият талант е един и същ, без значение дали се намираш пред камерата или зад нея. Ще установите също така, че първата любов си остава любов за цял живот, тъй като госпожа Ланг, преди да започне да се занимава с актьорско майсторство се е занимавала с фотография“, добави министърът.

„Като се приберете вкъщи, пуснете си някой от нейните филми", препоръча Тодоров.

Фотографиите на Джесика Ланг ще останат у нас до 29 септември. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон