Джесика Ланг: Моите фотографии са лични, ще ви оставя да ги съзерцавате

Световноизвестната актриса Джесика Ланг представи лично първата по рода си фотографска изложба в България, предаде репортер на БГНЕС.

Ретроспективата е в рамките на платформата „Майстори на фотографията” и включва близо 120 черно-бели снимки, разкриващи интересите на Джесика Ланг, уловени от обектива на фотокамерата. Това са много лични, почти интимни произведения, създадени по време на пътувания по света. Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди „Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.

На откриването присъстваха официални лица, сред които вицепрезидентът Илияна Йотова и американският посланик у нас Н.Пр. Кенет Мертен.

„За мен е огромно удоволствие да сме заедно с вас днес тук на откриването на първата ретроспективна изложба на Джесика Ланг в България, в рамките на платформата “Майстори на фотографията”, каза посланикът на САЩ.

„Всички познаваме работата на г-жа Ланг пред камерата. Нейната страст към фотографията и уникалната ѝ перспектива зад обектива, обаче, е също толкова впечатляваща, както сами ще се убедите. Тази забележителна фотоизложба представя почти 120 черно-бели фотографии, които разкриват разностранните интереси и лични преживявания, запечатани от г-жа Ланг по време на нейните пътувания.

Бих искал да приветствам г-жа Ланг и куратора Хауърд Грийнбърг в България и да им благодаря, че се превръщат в културни посланици“, добави още посланик Мертен.

Той благодари на Министерство на културата, на кмета на София, на фондация „МУСИЗ“ в партньорство с Националната галерия и на още много други, за тяхната подкрепа и сътрудничество за реализацията на този важен културен проект.

„Посолството на САЩ с гордост подкрепя този културен обмен, защото той обогатява и засилва връзките между нашите две страни, защото е изграден върху общата ни визия за света и разбирането ни за красота и изкуство“, добави посланик Мертен.

В заключение той заяви, че фотографиите на Джесика Ланг са истинско празненство на силата на изкуството, което обединява отвъд физическите и културните граници.

„Не знам как да представя моите фотографии твърде лични са, така че просто ще ви оставя да ги съзерцавате“, започна представянето на изложбата си самата Джесика Ланг.

„Това е най-добрият начин - да ги видите сами, без аз да съм ви разказала нищо за тях, нито пък да се опитвам да ви ги обяснявам или пояснявам. Просто искам да ви кажа, колко прекрасно е, че съм тук с вас колко съм щастлива, че имам шанса да прекарам време тук и... Какво топло посрещане получих в България. И на всички замесени в това искам да кажа, че за мен е истинска радост и удоволствие! Изключително щастлива съм да съм тук! Благодаря на всички! Благодаря ви, че сте тук! Надявам се, наистина - да се насладите на шоуто“, заяви Джесика Ланг в София. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон