Найден Тодоров към депутатите: Няма правителство, защото виждате само какво ви разединява, а не какво ви обединява

Култура е начинът, по който се държат хората по улицата, култура е начинът по който се държите ви е тук. Национален фонд „Култура“ трябва да работи по такъв начин, че изкуствата в България да вдигнат общата култура на обществото.

„България в момента няма правителство, защото всички вие“, обърна се Найден Тодоров към депутатите в пленарна зала: „виждате какво ви разединява, а не виждате какво ви обединява. Това също е част от културата“.

Култура е начинът, по който се държат хората по улицата, култура е начинът по който се държите ви е тук. Национален фонд „Култура“ трябва да работи по такъв начин, че изкуствата в България да вдигнат общата култура на обществото.

Това заяви служебният министър Найден Тодоров по време на изслушването си от парламента относно състоянието на Национален фонд „Култура“, предаде репортер на БГНЕС.

Маестрото-министър отговоря на два кръга от въпроси, зададени от всяка парламентарна група, като най-активно се възползваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. БСП и независимите не зададоха въпрос на Тодоров.

Пред депутатите Тодоров бе категоричен, че проблемите на фонд „Култура“ трябва да бъдат решени, защото – „колкото и патетично да звучи, от него зависи бъдещето на българската култура“.

Щатната бройка в НФК е смешна, призна министърът: 11 човека се грижат за българската култура, информира Тодоров депутатите.

В отговор на въпрос на депутата Хюсеин Хафъзов, Тодоров съобщи, че около 95 млн. е целият ресурс, с който ще разполага културата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Дигитализацията на културното наследство обаче е отделено в друг проект, уточни той.

Министърът съобщи, че религиозните паметници са част от нашето културно наследство и са особено важни, за съжаление обаче бюджетът е малък. За да подплати думите си, Найден Тодоров отбеляза, че е важно какво има на нашите земи много преди основаването на българската държава.

„Вчера бях в Петрич, където е открита запазена статуя на Хермес на повече от 1800 години. Това е исторически факт, който тепърва ще има да осмисляме“, даде за пример Тодоров.

В отговор на въпрос на депутата Стоян Михалев маестрото-министър призна, че според него управлението на културата в България в момента се извършва по грешен начин.

„Министерство на културата няма как да бъде организация, която финансира проекти, а трябва да е организация, която води отговорна политика, която ръководи. В този смисъл, според вижданията в момента в МК, Национален фонд „Култура“ е организацията, от която ще зависят всички български артисти, не само независимите“.

Тодоров съобщи, че Национален фонд „Култура“ предстои да се превърне в онази организация, която чрез форма на финансово мотивиране може да провежда културната политика на Република България, ако някога бъде приета Национална стратегия за културата в България.

Идеята е Национален фонд „Култура“ да работи с членуващите в регистъра на професионалните артисти и регистъра на културните организации. За мен Национален фонд „Култура“ е средство на Министерство на културата за повишаване на общата култура на обществото, заяви Найден Тодоров. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон