НАТО няма планове за разполагане на войски в Украйна

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не планира да разположи сили в Украйна, на която много от членовете му предоставиха оръжия след руската инвазия.

"НАТО няма планове за разполагане на сили в Украйна", каза Столтенберг по време на посещение във Финландия.

Алиансът търси "дългосрочен финансов ангажимент, за да гарантира, че ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", добави той.

"През последните месеци видяхме някои пропуски, някои забавяния в предоставянето на военна подкрепа на Украйна. В момента в Украйна има много сериозни проблеми: трябва да гарантираме, че това няма да се повтори", каза още Столтенберг.

Това е първото посещение на Столтенберг във Финландия, откакто страната се присъедини към НАТО през април 2023 г. То се състоя в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски се присъедини към западните лидери във Франция, за да отбележи "Денят Д".

По време на престоя си там Зеленски ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън за разговори относно начините, по които Украйна може да си върне позициите след неотдавнашните руски успехи.

Помолен да коментира риска от руско нападение срещу член на НАТО, Столтенберг отговори: "Не виждаме непосредствена военна заплаха срещу който и да е съюзник на НАТО. Тази идея, че има нещо като обратно броене до следващата война, е погрешна". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон