Народното събрание ще изслуша Главчев за Сребреница

Народното събрание ще заседава извънредно на 2 юни. Разпореждането е на основание чл. 78, т. 2 от Конституцията и чл. 41, ал. 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. То е подписано от Росица Кирова – за председател на Народното събрание.

В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

Следваща точка е изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев на основание чл.111 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрани във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г. също е в програмата на заседанието.

БГНЕС припомня, че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване. Това се казва в позиция на Министерския съвет на България във връзка с участието на България в гласуването на резолюцията за отбелязване на 30-годишнината от геноцида в Сребреница.

Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни“ варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали, уточняват от правителствената пресслужба.

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева.

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата.

Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното й разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака.

Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България.

Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни следва неотклонно европейския си път и перспектива. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон