Над 80% от руския петрол се изнася в Азия

Повече от 80% от руския износ на петрол в момента се насочва към страните от Азиатско-тихоокеанския регион и е очевидно, че преориентирането на доставките е напълно оправдано.

Това заяви изпълнителният директор на „Роснефт“ Игор Сечин по време на енергийния панел на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Той припомни, че обръщането на руския енергиен износ към азиатско-тихоокеанските пазари започна с изграждането на тръбопроводната система Източен Сибир-Тихи океан (ИСТО) и инвестициите в индийския нефтогазов сектор много преди европейските пазари да бъдат затворени за Русия.

„Развиващите се страни ще бъдат основните двигатели на потреблението на петрол през следващите десетилетия. Още до 2030 г. ръстът на търсенето в тази група държави трябва да представлява кумулативно 95 % от ръста на световното потребление. Най-голям ръст на търсенето на петрол се очаква в азиатските страни, които са основни търговски партньори на Русия“, подчерта ръководителят на петролния гигант. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон