Н. Пр. Кенет Мертен: "Магнитски" има за цел да спре проблемното поведение на хората

От това, което съм видял през тази година тук, българската политическа класа разбира, че е направила избора да е част от НАТО и това е в полза на българите. Така се възползват от чадъра за сигурност на НАТО – независимо от случващото се в дадена страна, хората осъзнават, че НАТО е от реална полза за държавата.

Това каза посланикът на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен пред БТВ.

Важно е да се помни, че корупцията съществува във всяка страна, включително в моята, в други европейски страни. Важно е да има закони, които да намират виновните и да гарантират наказания. В последните месеци българският парламент предприе стъпки за борбата в корупцията, и за реформата в съдебната система. Горди сме от свършената работа с различни НПО, за да се повиши осведомеността по темата в последните години, допълни Мертен.

Всички демократични страни са изправени пред предизвикателства пред спазването на правилата. Като останалите държави, България също търси начин да се справи най-добре с това – във всяко общество винаги се говори, че някои хора не ги засягат толкова правилата, както пише на хартия. Затова ние като общество правим избори и решаваме какви да са правилата чрез тях, за да има справедливост за всички.

Важно е българите да имат доверие в политическата си система, в политическите лидери и съдебната система, важно е и да се знае, че законите, които се гласуват в ЕС, се транспонират тук, каза още посланикът на САЩ в България.

Важно е за всички ни като граждани да сме наясно какво се случва в обществата ни – виждайки какво има в социалните мрежи и медии, българите са доста добре информирани, следят какво става в страната и извън нея – това е важно, за да може всички части на обществото, и на правителството да функционират нормално.

Относно санкциите по закона „Магнитски“, Мертен коментира, че глобалният закон е приет от САЩ, за да има способ за подкрепа на елементи в страни, които искат да видят конкретни стъпки в корупцията. Законът е с истинска цел да се спре проблемното поведение на хората, да се отваря нова страница. Следим внимателно какво става в различните страни, включително в България. Ние говорим за това какви възможности може да има в бъдеще, това е способ, който е на разположение и зависи от обстоятелствата и предоставената ни информация, допълни посланикът.

Не се намесваме във вътрешната политика нито на България, нито другаде. Моята работа е да отстоявам пред властите и населението в страната и да ги насърчавам да подкрепят политики, които САЩ предлагат. Работим с тези, които са на власт, които и да са те, и ще работя с всеки, който е избран на власт тук. Разговаряли сме с почти всички тук, и смятам това за нормално, каза още Мертен.

На въпрос дали политиците от управляващото мнозинство търсят съвет от Посолството, Мертен коментира: „Това е тяхно задължение. Необходимо е да седнат със своите партньори и да търсят решение на проблемите“.

Санкциите срещу Русия са ефективни, постоянно обсъждаме как да ги направим дори по-ефективни, тъй като Русия постоянно търси начини да ги заобиколи. Но ние постоянно търсим нови начини за запълване на пропуските и за това да направим санкциите по-болезнени, обясни посланикът.

САЩ и други страни имат много по-ограничено влияние в Русия, и разговорите с хора, които не подкрепят правителството, е сведена до минимум. Скърбим за Навални, но смъртта му се дължи на Путин, на политика и режима, който е установен в страната. Никой не трябва да умира в затвора, докато излежава присъда, и правителството в Русия толерира това, каза Мертен.

България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия. „Уестингхаус“ ще строи централа тук – това е отлична стъпка към енергийната независимост. По отношение на „Лукойл“ има няколко американски фирми, които са били в София, но не съм в позиция да кажа колко сериозно се стремят да купят рафинерията, обясни посланикът.

България е чудесна страна, повечето от посланиците преди мен са били във възторг от страната ви и това е било любимото им назначение, завърши Мертен./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон