МВФ: Великобритания е изправена пред труден избор за оздравяване на икономиката

Международният валутен фонд предупреди, че Великобритания, чието ново лейбъристко правителство току-що встъпи в длъжност, е изправена пред труден избор поради високото ниво на публичния си дълг.

Според базираната във Вашингтон институция „основното средносрочно предизвикателство пред фискалната политика ще бъде по-доброто отчитане на потребностите от публични разходи, като същевременно се гарантира стабилизирането на публичния дълг“.

Предупреждението беше част от годишния преглед на МВФ на икономическото и финансовото състояние на страната, известен като консултация по член IV.

„При липса на значителен тласък на потенциалния растеж стабилизирането на публичния дълг ще изисква труден избор в областта на данъците и разходите“, заяви МВФ.

Фондът заяви, че са необходими значителни инвестиции, особено в сектора на здравеопазването, на фона на хроничния недостиг на средства и застаряващото население, както и „по-амбициозни структурни реформи за стимулиране на потенциалния растеж“.

МВФ обаче подчерта и необходимостта от контролиране на публичния дълг, който се приближава до еквивалента на 100 % от БВП на страната.

Сред мерките, които биха могли да бъдат предприети за справяне с това двойно предизвикателство, МВФ посочва възможността за увеличаване на данъчните приходи на държавата чрез увеличаване на данъка върху въглеродните емисии, данъка върху наследствата, данъка върху недвижимите имоти и разширяване на основата на ДДС.

Въпреки че прогнозира „меко приземяване“ след кратката рецесия в края на миналата година, Фондът изрази предпазливост по отношение на дългосрочния растеж, като очаква той да бъде умерен поради слабия ръст на производителността, застаряващото население и високите нива на неактивност.

От друга страна, МВФ заяви, че увеличената имиграция досега е помогнала да се компенсират тези негативни ефекти, въпреки постоянното съпротивление на последиците от Брекзит, които все пак постепенно отшумяват с течение на времето.

МВФ потвърди, че инфлацията отново се движи по план, като очаква леко повишение до 2,5% до края на годината, макар че то ще бъде само временно.

След почти нулевия растеж през 2023 г. се очаква икономиката на Обединеното кралство да нарасне с 0,7 % през тази година, преди да се ускори до 1,5 % през 2025 г. и 1,7 % през 2026 г.

Обединеното кралство отвори нова глава в своята история след категоричната победа на общите избори на Лейбъристката партия, водена от Киър Стармър, с което бе сложен край на 14-годишното управление на консерваторите.

Новият министър на финансите Рейчъл Рийвс, първата жена на този пост, заяви, че е необходимо да се стимулира икономическият растеж, по-специално чрез ускоряване на инфраструктурното строителство, особено в областта на вятърната енергия на сушата и жилищното строителство. І АФП

Последвайте ни и в google news бутон