МВФ: Има опасност от рецесия на световната икономика през 2023 г., България със забавен растеж

Рязкото затягане на финансовите условия на фона на високата инфлация може да доведе до рецесия в световната икономика през 2023 г., се казва в публикуван днес доклад „Световни икономически перспективи“ на Международния валутен фонд (МВФ).

От документа става ясно, че организацията увеличава прогнозата си за икономическия растеж на България през тази година. За 2023 г., обаче, МВФ значително намалява очакванията си за ръста на българския брутен вътрешен продукт (БВП).

МВФ прогнозира, че БВП на България ще забави растежа си до 3,9% от 4,2% през 2021 г. Предишната прогноза предвиждаше забавяне на икономическия растеж до 3,2%.

За 2023 г. очакванията са българската икономика да се забави до 3%.

Според публикуваните данни се увеличават и очакванията за инфлацията през тази и следващата година, както и за ръста на безработица.

Според МВФ, тази година инфлацията в България ще се ускори по-бързо от очакваното– до 12,4% в сравнение с 11%, заложени в предишната прогноза. През 2023 г. се очаква ръстът на потребителските цени да се забави до 5,2%.

Настоящата прогноза предвижда малко по-силен ръст на безработицата в България – до 5,1% през тази година и 4,7% през 2023 г. в сравнение със, съответно, 4,9% и 4,6% в предишната прогноза.

Опасенията от рецесия нараснаха в средата на тази година, тъй като централните банки по света категорично показаха решимостта си да се борят с рекордно високата инфлация, се казва в Доклада на МВФ за глобалната финансова стабилност.

В него се отбелязва, че всеки път, когато Федералният резерв на САЩ е повишавал лихвения процент по федералните фондове близо до или над мерките за неутралния номинален лихвен процент, американската икономика скоро след това е навлизала в рецесия, с изключение на цикъла на затягане през 1994 г., когато около този период инфлацията не е била прекомерно висока.

"Глобалната среда е нестабилна с буреносни облаци на хоризонта. Инфлацията сега е на многогодишни върхове и е широко разпространена в различните държави. Икономическите перспективи в много държави продължават да се влошават. В същото време геополитическите рискове продължават да съществуват", се казва в документа. "Цените на активите бяха разпродадени поради нарастващите опасения от рецесия на фона на недостига на природен газ и повторното възникване на рискове от фрагментация в еврозоната", се казва още в доклада.

МВФ заяви, че развиващите се пазари са изправени пред различни рискове, произтичащи от укрепването на щатския долар, нарастващите разходи по външни заеми, високата инфлация, нестабилните стокови пазари, повишената несигурност относно глобалните икономически перспективи и натиска от затягането на политиката в развитите икономики.

Според МВФ в частния сектор големите фирми са отбелязали свиване на маржовете на печалбата поради по-високите разходи, а малките фирми са обявили фалит, тъй като са по-засегнати от нарастващите разходи по заемите.

Организацията предупреди, че агресивната политика на централните банки за затягане на паричната политика, която води до повишаване на разходите по заемите и до затягане на стандартите за кредитиране, може да се отрази неблагоприятно на жилищните пазари. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон