Милей заминава за САЩ за среща с технологични ръководители

President of Argentina, Javier Milei, greets his supporters at a ceremony on the Day of the Fatherland, in the city of Cordoba, Argentina 25 May 2024.

Президентът на Аржентина Хавиер Милей заминава за САЩ за четвърти път от встъпването си в длъжност през декември, за да се срещне с технологични гиганти.

Той се опитва да "преориентира" страната си, която изпитва икономически проблеми, съобщи правителството.

Придружаван от своя министър на икономиката, Милей ще се срещне с представители на OpenAI, Apple и Google тази седмица, както и с главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг, заяви пред репортери говорителят на президента Мануел Адорни.

Ултралибералният президент ще се срещне със "собствениците на четири от 10-те най-големи компании по пазарна капитализация в света в този опит да позиционира Аржентина в световен мащаб", каза Адорни пред репортери.

Това е общо седмото пътуване на Милей от декември насам и идва в седмицата, в която Сенатът ще обсъжда неговия пакет от мерки за намаляване на бюджета и либерализиране на икономическите реформи.

Последното посещение на Милей в чужбина - в Испания - предизвика сериозен дипломатически спор миналата седмица, след като той нарече съпругата на министър-председателя "корумпирана" на среща на крайнодесни лидери в Мадрид.

От встъпването си в длъжност Милей намали публичните разходи, съкрати кабинета наполовина, премахна десетки хиляди работни места в държавната администрация, спря нови договори за строителство и премахна субсидиите за гориво и транспорт.

Въпреки че инфлацията се забавя, тя все още е близо 290% на годишна база, а промишленото производство рязко спада. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон