Матю Нимиц призова РСМ и Гърция да спазват Преспанското споразумение

„Спазвайте споразумението от Преспа, не живейте в илюзии, живеем в опасни времена“.

Този призив отправи Матю Нимиц към участниците в конференцията, посветена на споразумението, която се провежда в Атина. 
Бившите премиери на Северна Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, чиито фондации са инициатори на конференцията, връчиха на Нимиц наградата за мир "Преспа".
Той благодари за наградата и заяви, че трябва да я сподели с всички, които са го подкрепяли да остане ангажиран с процеса. 
"Народите на двете държави, които приеха и ратифицираха решението от Преспа, заслужават специални благодарности. Споразумението от Преспа е сериозно споразумение и за двете страни, за региона и извън него. Той е компромисен вариант. Трудно се постига, но всички големи сделки са компромиси. Но представете си какъв би бил животът без тези споразумения и компромиси. Ето защо моето послание е следното: Спазвайте споразумението, не живейте в илюзии, живеем в опасни времена и призовавам всички да го следват и изпълняват изцяло", каза Нимиц.
На церемонията по награждаването беше излъчено и видеопосланието на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Той заяви, че "преди 6 години народите на Гърция и Северна Македония, водени от своите министър-председатели Алексис Ципрас и Зоран Заев, се обединиха, за да помогнат за премахването на една дългогодишна пречка пред бъдещето на мира и стабилното развитие".
"Споразумението от Преспа е доказателство за силата на дипломацията, диалога и компромисите. Искам да призная всеотдайността на моя личен делегат по това време, Матю Нимиц. Споразумението не само разрешава спора за името, но и открива потенциал за нови възможности", каза Гутериш.
Той добави, че всички засегнати от Преспанското споразумение трябва да намерят начин да зачитат принципите, довели до това жизненоважно постижение.
Договорът от Преспа беше подписан днес през 2018 г. С него беше решен спорът за името, а след това Македония стана член на НАТО. След подписването на това споразумение Гърция вдигна блокадата. В продължение на много години Нимиц се срещаше с дегестацията на двете държави, за да преодолее спора.
БГНЕС припомня, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе сключено от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът сложи край на дългогодишния спор за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина.
На подписването присъстваха специалният представител на ООН Матю Нимиц, върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон