Малинов: Вертикалният коридор ще е истинската алтернатива за газови доставки

Проектът Вертикален газов коридор, в който България ще има ключово място като транзитна държава, през която ще минават потоците „синьо гориво“ за Балканите, Централна Европа и Украйна, ще спре руския газ в Европа. Това ще стане възможно след неговото пускане в експлоатация, което може да се случи в края на 2025 или най-късно през 2026 г., предаде репортер на БГНЕС.

В Министерски съвет, в присъствието на министър-председателя Димитър Главчев и енергийния министър Владимир Малинов, както и на заместник-посланика на САЩ Андриа Брулет-Родригез, бяха подписани договори между „Булгартрансгаз“ и консорциумите от американски и български фирми.

Става дума за два проекта на стойност 485 млн. лв. без ДДС, които ще увеличат входния капацитет от Гърция към България с 4,5 млн. куб.м. газ дневно и изходният капацитет от България към Румъния с 30 млн. куб.м. газ дневно.

Служебният премиер Димитър Главчев декларира пълната подкрепа на официална София за Вертикалния газов коридор. „България е основен двигател на инициативата и бъдете сигурни, че ще бъде направено всичко, за да бъде технически обезпечен този проект. Той дава на първо място възможност за диверсификация. А диверсификацията е обратното на зависимост. Диверсификацията дава възможност за избор, а зависимостта – не“, каза той, изтъквайки значимостта на коридора.

Заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез заяви, че Вертикалният газов коридор е един отличен пример за регионално сътрудничество. „Поздравяваме Ви за предприемането на тази важна стъпка за регионалната сигурност“, каза тя.

Енергийният министър Владимир Малинов подчерта, че Вертикалният газов коридор не само ще бъде стратегическа инициатива от значение за целия регион, но ще обезпечи енергийната сигурност на един по-широк регион, включващ Централна Европа и Украйна. „Днешната обществена поръчка, за която бе подписан договора, е най-ключовата за реализацията на този проект. Убеден съм, че сътрудничеството с американските компании ще покаже, че и други енергийни проекти на територията на България могат да бъдат реализирани в срок и с необходимото качество“, посочи министър Малинов.

Той обеща да положи усилия проектът за Вертикален газов коридор да бъде реализиран предсрочно до края на 2025 г. Реализацията му ще даде допълнителна сигурност и спокойствие на участниците в него посредством увеличените количества втечнен природен газ /ВПГ/, които ще идват от САЩ и други надеждни производители, подчерта Малинов.

Енергийният министър обясни, че първата част от финансирането ще бъде осигурена чрез увеличаването на капитала на „Булгартрансгаз“ от страна на БЕХ. „Имаме съгласието на правителството, че в Закона за Държавния бюджет през 2025 г. ще бъдат предвидени съответните държавни гаранции. Те ще дадат възможност на „Булгартрансгаз“ да проведе преговори с международни банкови институции за осигуряване на останалата част от финансирането“, заяви той.

„След реализирането на Вертикалния газов коридор това ще доведе до ключов повратен момент, който е свързан с поетия от украинската страна ангажимент за спирането на транзита на руски газ през тяхна територия. Тогава нашият маршрут ще стане истинска алтернатива за доставка на природен газ от надеждни партньори“, подчерта министър Малинов. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон