Макрон посрещна Юлия Навалная в Елисейския дворец

Президентът на Франция Еманюел Макрон прие в Елисейския дворец вдовицата на руския опозиционен лидер Алексей Навали, Юлия Навалная, на 31 май.

Президентът "отново изрази съболезнованията си на г-жа Юлия Навална във връзка с неоправданата смърт на Алексей Навални, който по това време е бил в затвора в Русия, на 16 февруари 2024 г.", се казва в изявление на Елисейския дворец, цитирано от АФП.

Той "отдаде почит на паметта на Алексей Навални и на смелостта, с която водеше живота си по време на битките си срещу корупцията и в полза на свободата на изразяване", се казва още в него.

Еманюел Макрон също така "потвърди подкрепата на Франция за всички защитници на правата на човека".

"Вчера (31 май) се срещнах с Еманюел Макрон. Обсъдихме как Франция може да помогне на гражданското общество в Русия и извън нея в борбата срещу Путин и неговата диктатура. Благодарна съм му, че разбра, че в Русия има много хора, които са против войната в Украйна и които се нуждаят от помощ и подкрепа", се казва в изявлението на Юлия Навална от 1 юни.

На 16 февруари 2024 г. съпругът ѝ Алексей Навални, основен опонент на Владимир Путин, почина в арктически затвор при неясни обстоятелства.

Юлия Навална, нейните поддръжници и чуждестранни лидери обвиниха руския президент в убийството на активиста, който излежаваше дълга присъда за "екстремизъм". Кремъл отхвърли тези обвинения. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон