Макрон: Европа трябва да се събуди от крайната десница

"Навсякъде в нашите демокрации тези идеи процъфтяват, прокарвани от екстремистите и по-специално от крайната десница.

Европа трябва да се "събуди" за авторитарните тенденции сред крайно десните партии и правителства, заяви френският президент Еманюел Макрон.

"Навсякъде в нашите демокрации тези идеи процъфтяват, прокарвани от екстремистите и по-специално от крайната десница. Този лош вятър духа в Европа, така че нека се събудим", заяви Макрон в реч в източния град Дрезден по време на държавното си посещение в Германия.

Макрон отбеляза "очарованието от авторитарните режими" в Европа, като посочи за обект на критика правителството на Виктор Орбан в Унгария, предаде АФП.

Пътуването на Макрон е две седмици преди изборите за Европейски съюз, на които според социологическите проучвания неговата центристка коалиция изостава от крайната десница.

Тя може дори да се бори за трето място.

Макрон, който предприема първото държавно посещение на френски президент в Германия от четвърт век насам, отправи призив за защита на демокрацията срещу националистическите сили при пристигането си в неделя.

В Германия и трите партии от коалицията на канцлера Олаф Шолц изостават в проучванията от крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ), въпреки поредицата от скандали, обхванали антиимиграционната партия.

"Европа не е просто място, където си даваме общи правила, тя е набор от ценности", каза Макрон.

"Трябва да намерим сили и ангажимент да я защитаваме навсякъде", добави той.

Макрон също така подчерта заплахата, която представлява руската агресия след нахлуването в Украйна, като заяви, че европейците имат "нова отговорност" да гарантират мира.

Без да подкрепим Украйна и да попречим на Русия да наложи "закона на силния" на бойното поле, няма да има мир в Европа, каза Макрон.

"В Украйна на карта е поставена вашата сигурност, нашият мир", заяви Макрон пред публиката в Дрезден.

А Европа, каза той, трябва да мисли за "собствената си отбрана и сигурност". Френският президент повтори предупреждението, че "нашата Европа може да загине". /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон