Макрон: Ерата на френската намеса в Африка приключи, Франция има нова военна стратегия там

Президентът Еманюел Макрон заяви, че епохата на френска намеса в Африка е "приключила", докато започваше обиколка на континента в четири държави, за да поднови скъсаните връзки, съобщава АФП.

Антифренските настроения са високи в някои бивши африкански колонии, тъй като континентът се превръща в ново дипломатическо бойно поле, а влиянието на Русия и Китай в региона нараства.

Макрон заяви, че Франция не желае да се връща към предишни политики на намеса в Африка преди срещата на върха по въпросите на околната среда в Габон, която е първият етап от пътуването му.

"Епохата на ФранкАфрика е отминала", каза Макрон в изказване пред френската общност в столицата Либревил, като се позова на стратегията на Франция след колонизацията да подкрепя авторитарни лидери, за да защитава интересите си.

"ФранкАфрика" е любима мишена на панафриканистите, които твърдят, че след вълната на деколонизацията през 1960 г. Франция е подкрепяла диктаторите в бившите си колонии в замяна на достъп до ресурси и военни бази. Макрон и неговите предшественици, особено Франсоа Оланд, вече са заявявали, че тази политика е мъртва и че Франция няма намерение да се намесва в суверенните дела.

Новата стратегия за съвместно управление на френските военни бази в Африка с африканските военни не означава "нито изтегляне, нито разформироване на силите", заяви френският президент Еманюел Макрон, говорейки пред френската общност в Габон.

"Взех решение за нова стратегия по отношение на нашите военни бази в Африка. Помолих министъра на отбраната и главнокомандващия на нашите войски да работят с нашите африкански колеги за адаптиране на нашия военен контингент. Не става въпрос за изтегляне или разформироване, а за адаптиране на войските, така че да отговарят на нуждите на страната", заяви той в реч, която беше излъчена в официалния акаунт на Елисейския дворец в Twitter.

Макрон заяви, че е обсъдил новата стратегия с президента на Габон Али Бонго и с министър-председателя Ален-Клод Биле Нзе.

"Обсъдихме я вчера с президента и министър-председателя: нуждите са налице, морското пиратство процъфтява, незаконното изхвърляне на отпадъци се увеличава, престъпленията срещу околната среда, трафикът на наркотици и терористичните движения се увеличават. Заплахата за стабилността на държавата и за всичко, което е направено, е налице", заяви Макрон.

Той добави, че присъствието на френските войски на континента трябва да бъде адаптирано и че "през следващите месеци" Франция ще предприеме засилено обучение и оборудване на военните на място.

"Нуждаем се от повече сътрудничество и обучение на регионално ниво, от по-голямо присъствие на габонски и регионални военни в нашите бази - трябва да споделим управлението на нашите бази, така че военната стратегия да бъде в служба на философията на партньорството", каза президентът.

Той отбеляза, че Франция води политика на ненамеса във вътрешните работи на страната.

"В Габон, както и в други страни, Франция е неутрален партньор, който разговаря с всички. Нейната роля не е да се намесва във вътрешната политика. Трябва да изградим балансирано партньорство в областта на климата и биоразнообразието, икономиката и производството. Трябва да защитаваме интересите си и да преследваме общите си цели. Дойдох, за да покажа приятелството и уважението си към братския народ", подчерта той.

По-рано габонският опозиционен лидер и кандидат за президент Приват Нгомо заяви, че пътуването на френския президент в Габон шест месеца преди президентските избори в страната има за цел да се увери, че Либревил "не е излязъл от френския контрол, както се случи в Централна Африка, Мали и Буркина Фасо".

В Габон Макрон участва в срещата на върха "Една гора" за защита на екваториалните гори. Посещението на Макрон идва на фона на засилващите се антифренски настроения в Африка и засилването на позициите на Русия и Китай на континента. Горите в обширния басейн на река Конго са вторият по големина поглъщател на въглерод на планетата след Амазония. Те са и дом на огромно биоразнообразие, включително горски слонове и горили, и носят следи от заселването на ранното човечество. Но те са изправени пред заплахи като бракониерство, изсичане за нуждите на маслодайната, палмовата и каучуковата промишленост, както и незаконна сеч и експлоатация на минерали.

През изминалата година Франция изтегли войските си от бившите си колонии Мали, Буркина Фасо и Централноафриканската република. Изтеглянето от Мали и Буркина Фасо, където нейни войници подкрепяха страните от Сахел в борбата им с дългогодишно джихадистко въстание, стана в резултат на вълна от местна враждебност. Ден по-рано в Киншаса, столицата на Демократична република Конго (ДРК), се проведе митинг срещу посещението на Макрон в страната.

По официални данни повече от 3000 френски войници са разположени в Сенегал, Кот д'Ивоар, Габон и Джибути. Други 3000 са в региона Сахел в Западна Африка, включително в Нигер и Чад.

В петък Макрон се отправя към бившата португалска колония Ангола, където ще подпише споразумение за развитие на селскостопанския сектор като част от стремежа за укрепване на френските връзки с англоезична и португалоезична Африка. След това той ще посети Република Конго, друга бивша френска колония, където Сасу Негесо управлява общо почти четири десетилетия, и съседната Демократична република Конго. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон