Македонски владика: По душа и сърце съм повече сърбин

Македонският владика Петър направи публично самопризнание, че повече обича сърбите от собствените си миряни в РСМ, предаде репортер на БГНЕС.

На чист сръбски език по време на службата в сръбския храм в Тузла, в Република Сръбска, в присъствието на сръбския владика Фотий, владиката каза следното:


"Днес на практика ние доказахме, че любовта между нас е тук. Днес аз се чувствам повече с Вас отколкото с моите вярващи. Това нещо се чувства дълбоко, не с думи , по лицата, по душите".
Македонският владика направи и още няколко признания: Никога не съм прекъсвал връзките със сръбската православна църква. Цялата ми младост мина в Сърбия, включително и като студент в Богословския факултет в Белград, каза още той.

Петър съобщи, че е бил поканен лично от сръбския патриарх Порфирий за да отслужи молебен в памет на загиналите сърби в Братунац.

Репортерът на БГНЕС припомня, че само преди няколко дни сръбският патриарх лично спомена като "жертви етнически сърби", които са извършили едни от най-големите военни престъпления в Босна и Херцеговина.

В началото на месеца по лична инициатива на Петър в Битоля бе провъзгласено едно от лицата на сръбската асимилация на Македония между двете световни войни за светец. Миналият месец той публично заяви, че е "македонски античен патриот".

Петър организира лично "протестите срещу откриването на българсктите клубове в града", включително и на блокади при пристигането на българската делегация от София там. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон