Линда Ким от Южна Корея избира да приготвя италианска паста в България пред Швейцария

"Истината е, че винаги съм искала да правя нещо креативно и сега намерих своето! Тук съм много щастлива”, заяви с широка усмивка Линда Ким пред БГНЕС.

Първият допир с България и готвенето, Линда Ким има още в гимназията, когато пише реферат за киселото мляко в България, а всяко лято, докато живее в Швейцария посещава курсове в Италия за правене на традиционна паста. Години по-късно Линда Ким е удовлетворена от огромната житейска промяна, която България й поднася: „Просто ме повика“, каза тя, показвайки ни как се правят традиционни равиоли.

Историята съвсем не е случайна, както можем да си представим.

Преди да стане собственик на малък бизнес за италианска паста в центъра на София, Линда Ким, която е родом от Южна Корея, живее в Швейцария, Франция, Германия, Испания.

На въпроса как стига до България Линда не крие, че сред причините са ниските данъци у нас. Изненадващо, дори за нея обаче, тя се влюбва с София още от първия ден. Самата тя споделя, че намира свободата си и удовлетворение за душата си тук.

По професия Линда е специалист по метаболизъм. Заедно със съпруга си имат медицински кабинети из Европа, където помагат на хора с кардио-васкилярни проблеми и хронична умора (бърн оут).

Промяната започва, когато една сутрин Линда и съпругът й си казват: „Хайде, няма смисъл да ставаме тази сутрин. Половин година работим само за държавите и данъците”.

След кратко време установяват, че България предлага добри данъчни условия за бизнеса им и се местят в София.

„Когато дойдох за първи път тук, буквално се влюбих в София”, казва Линда, спомняйки си с усмивка за този момент. Нищо от непочистения пейзаж на София не й пречи, дори напротив, вдъхновява я и кара да се чувства свободна и щастлива за избора си.

Преди да започне да се занимава с паста и да отвори L'Arte della Pasta на ул. „Ангел Кънчев“ 26, тя разбира, че се налага да я оперират. Освен това разбира, че има диабет тип 2. Състоянието й я принуждава да спре да консумира тестени изделия. Това е парадокс, който намира разрешението си преди около две години.

Промяната в начина й на хранене я кара да разчисти кухнята си, където намира голям пакет хубаво брашно. Вместо да го изхвърли, обаче, заради забраната за консумация на въглехидрати, тя започва да прави паста.

„Не спирах да правя паста!“, смее се Линда.

Линда прави паста не за себе си, а за всичките си приятели, съседи и познати, омайвайки ги с всякакви различни форми, вкусове и цветове. След не много време, всеки опитал от пастата й я агитира да отвори свое място, където те да могат да я купуват заради енергията, усилията и любовта, която влага.

„Моят бизнес е успешен заради редовните ми клиенти и защото правя паста с много любов“, споделя Линда в рефлексия за изминалото време от началото на нейното начинание.

„Всяка сутрин съм тук в 7.00 или 8.00 часа. Ако съм намерила интересна рецепта или съм сънувала нещо, се опитвам да го направя. А когато някой направи специална поръчка и дойде да си я вземе, очите му светват! Това е нещо невероятно за мен! Никога през живота си не съм работила, толкова много, изморена съм, но когато хората минават през магазина, питат ме, правят специални поръчки, това ме прави щастлива”, казва още Линда Ким. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон