Лидерите на Г-7 договориха значителна помощ за Украйна на срещата в Бари

На 13 юни лидерите на страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат заем, в размер на 50 млрд. долара, на Украйна, който да бъде финансиран от печалбите от замразените руски активи. В рамките на срещата в Бари, президентите на САЩ и Украйна подписаха историческо 10-годишно споразумение за сигурност.

"Потвърждавам пред вас, че постигнахме политическо споразумение за предоставяне на допълнителна финансова подкрепа на Украйна в размер на около 50 млрд. долара до края на годината", заяви италианският премиер Джорджа Мелони, която беше и домакин на срещата. 
Украинският президент Зеленски, който също беше поканен на срещата, благодари за оказаната подкрепа. Той заяви, че тези 50 млрд. долара ще бъдат насочени "както към отбраната, така и към възстановяването".
Той призова съюзниците на Киев да отидат по-далеч и действително да конфискуват замразените активи на Русия. 
Зеленски за пореден път изтъкна нуждата от повече ПВО системи, с които Киев да отблъсква неспирните руски атаки по енергийната инфраструктура на Украйна. 
„Със споразумението на Г-7 за използването на печалбата от замразените руски активи изпращаме силен сигнал на Украйна, че ще я подкрепяме в борбата за свобода толкова дълго, колкото е необходимо, но и знак за руския президент Владимир Путин, че не може да спечели“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в кулоарите на срещата на Г-7.  
В рамките на срещата в Бари, президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Зеленски подписаха историческо 10-годишно споразумение за сигурност. 
Според споразумението САЩ ще предоставят на Украйна редица видове въоръжения и обучение. Вашингтон се закле да защитава своя съюзник "сега и в бъдеще". 
Сделката, която е подобна на тази, която САЩ имат с Израел, задължава Вашингтон да обучава украинските военни, да предоставя отбранително оборудване, да провежда съвместни учения и да работи заедно в областта на сътрудничеството в отбранителната промишленост. 
Зеленски определи споразумението като „мост към членство в НАТО за Украйна“. 
„Споразумението заявява, че Америка подкрепя бъдещото членство на Украйна в НАТО и признава, че нашето споразумение за сигурност е мост към членството на Украйна в НАТО", каза Зеленски на пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон