Лейбъристите на Кийр Стармър спечелиха парламентарните избори във Великобритания

"Лейбъристката партия спечели тези общи избори и аз се обадих на сър Кийр Стармър, за да го поздравя за победата", заяви мрачно изглеждащият Риши Сунак.

Кийр Стармър ще стане новият министър-председател на Великобритания, след като неговата лявоцентристка опозиционна Лейбъристка партия спечели убедителна победа на парламентарните избори, слагайки край на 14-годишното управление на десните консерватори.

"Лейбъристката партия спечели тези общи избори и аз се обадих на сър Кийр Стармър, за да го поздравя за победата", заяви мрачно изглеждащият Риши Сунак.

"Днес властта ще се смени по мирен и организиран начин с добра воля от всички страни", добави лидерът на торите, като нарече резултатите "отрезвяващи" и заяви, че поема отговорност за поражението.

На триумфален партиен митинг в центъра на Лондон 61-годишният Стармър заяви пред ликуващите активисти, че "промяната започва тук" и обеща "десетилетие на национално обновление", поставяйки "страната на първо място, партията на второ".

Но той предупреди, че промяната няма да настъпи за една нощ, въпреки че лейбъристите отнеха редица места на торите в цялата страна, включително на девет членове на кабинета и на бившия министър-председател Лиз Тръс.

Катастрофалният 49-дневен мандат на Тръс на практика подпечата съдбата на торите сред обществеността преди две години, когато нейните нефинансирани данъчни съкращения стреснаха пазарите и сринаха паунда.

В 04:00 ч. по Гринуич лейбъристите достигнаха 326 места, необходими за осигуряване на общо мнозинство в 650-местния парламент, а окончателният резултат се очаква.

Според екзитпол за британските телевизии, публикуван след затварянето на избирателните секции лейбъристите са на път да се върнат на власт за първи път от 2010 г. насам с 410 места и мнозинство от 170 депутати.

Торите ще получат само 131 места в Камарата на общините - рекордно малко - като към десния вот очевидно се присъедини антиимигрантската партия на Найджъл Фараж "Reform UK".

Като друг тласък за центристите по-малката опозиционна Либерално-демократическа партия измести Шотландската национална партия като трета по големина партия.

Резултатите потвърждават тенденцията за засилване на десницата сред най-близките западни съюзници на Великобритания, като крайната десница във Франция се стреми към властта, а Доналд Тръмп изглежда ще се завърне в САЩ.

Всички британски вестници се фокусираха върху предстоящото завръщане на лейбъристите на власт за първи път, откакто Гордън Браун беше свален от Дейвид Камерън през 2010 г.

"Кийр начело", гласеше заглавието на подкрепящия лейбъристите "Дейли Мирър".

"Британия вижда червено", заяви "Сън", влиятелният таблоид на Рупърт Мърдок, който застана зад лейбъристите за първи път от 2005 г. насам.

Сунак ще депозира оставката си пред държавния глава крал Чарлз III, а монархът ще поиска от Стармър, като лидер на най-голямата партия в парламента, да състави правителство.

Най-лошият предишен резултат на торите на избори е 156 места през 1906 г. Бившият лидер Уилям Хейг заяви пред радио "Таймс", че прогнозите биха били "катастрофален резултат в исторически план".

Но Тим Бейл, професор по политика в университета "Куин Мери" в Лондон, заяви, че той "не е толкова катастрофален, колкото някои прогнозираха" и че сега торите ще трябва да решат как най-добре да се борят.

Дясната бивша министърка на вътрешните работи Суела Брейвърман и Мордаунт, която беше лидер на Камарата на общините, заявиха, че торите са се провалили, защото не са се вслушали в британския народ.

Но защитникът на Брекзит Фараж, който най-накрая успя да стане депутат от осмия път, не крие целта си да поеме управлението на партията.

"В дясноцентристката британска политика има огромна празнина и моята работа е да я запълня", заяви той след комфортната победа в Клектон, Източна Англия.

Възраждането на лейбъристите е зашеметяващ обрат в сравнение с предишните пет години, когато бившият твърдо ляв лидер Джереми Корбин доведе партията до най-тежкото ѝ поражение от 1935 г. насам на избори, доминирани от Брекзит.

Стармър пое поста в началото на 2020 г. и се зае да върне партията обратно към центъра, да я направи по-избираема и да изчисти вътрешните борби и антисемитизма, които загубиха подкрепата ѝ.

Проучванията на общественото мнение дават на лейбъристите постоянно 20 пункта преднина пред торите след оставката на Тръс, което придаде атмосфера на неизбежност на победата на лейбъристите - първата след Тони Блеър през 2005 г.

Стармър е изправен пред труден списък със задачи, тъй като икономическият растеж е анемичен, обществените услуги са претоварени и недофинансирани поради мащабни съкращения, а домакинствата са финансово затруднени.

Той също така обещава връщане на политическата почтеност след хаотичния период на петима премиери от торите за 14 години, скандали и безчинства. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон