Лавров: Китай може да организира мирна конференция между Русия и Украйна

Китай би могъл да организира мирна конференция, в която да участват Русия и Украйна, съобщи руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров заяви, че подобна стъпка би била продължение на усилията на Пекин за разрешаване на „украинската криза“.

"Споделяме позицията на Китай, че на първо място трябва да бъдат отстранени първопричините за конфликта и да бъдат защитени законните интереси на всички страни, като последващите споразумения се основават на принципа на равноправна и неделима сигурност", каза Лавров, цитиран от „Евроактив“.

"Нека отново подчертая, че това предполага зачитане на реалностите на място, които отразяват волята на хората, живеещи там", добави той.

Русия многократно е призовавала за преговори с предварителното условие Киев и Западът да признаят териториалните ѝ придобивки в Украйна. Киев отхвърля тези предложения.

Лавров разкритикува Съединените щати за оказването на помощ на Украйна, като посочи, че Вашингтон е станал "съучастник в престъпленията на киевския режим".

По-специално той подчерта, че Русия разглежда планираните доставки на изтребители F-16 с ядрено оръжие за Украйна като "сигнално действие" от страна на НАТО.

"Опитват се да ни кажат, че САЩ и НАТО няма да се спрат пред нищо в Украйна", заяви Лавров.

"Въпреки това се надяваме, че руско-беларуските учения за използване на нестратегически ядрени оръжия, които се провеждат в момента, ще вкарат малко разум в нашите опоненти, като им напомнят за катастрофалните последици от по-нататъшна ядрена ескалация", допълни той.

В Близкия изток Съединените щати също "раздухват пламъците на конфликта".

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което признава сегашните линии на бойното поле, заявиха неотдавна четирима руски източници.

Украйна и до 100 държави ще участват в конференцията мирна конференция за Украйна в луксозния курорт Бургенщок близо до централния град Люцерн на 15-16 юни, на която швейцарският президент Виола Амхерд ще бъде домакин.

Президентът Володимир Зеленски отправи призив към президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин на 26 май да присъстват на мирната среща на върха в Швейцария. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон