Публикувано в BMJ, изследователите установяват също така, че повишената консумация на млечен, но не и на черен шоколад, е свързана с дългосрочно повишаване на теглото. Шоколадът съдържа високи нива на флаваноли (естествено съединение, което се съдържа в плодовете и зеленчуците), за които е доказано, че подпомагат здравето на сърцето и намаляват риска от диабет.
Но връзката между консумацията на шоколад и риска от диабет тип 2 остава спорна поради противоречивите резултати.
Освен това в повечето предишни проучвания не е разглеждано дали консумацията на черен и млечен шоколад, които имат различно съдържание на какао, мляко и захар, може да има различно въздействие върху риска от диабет тип 2.
За да проучат допълнително този въпрос, изследователите комбинират данни от три дългосрочни наблюдателни проучвания в САЩ на жени медицински сестри и мъже здравни специалисти, които при набирането си не са имали диабет, сърдечно заболяване или рак.
Те анализират връзките между диабет тип 2 и общата консумация на шоколад за 192 208 участници и консумацията на подтип шоколад (черен и млечен) за 111 654 участници за среден период на наблюдение от 25 години.
В анализите за общото количество шоколад 18 862 души са развили диабет тип 2.
След коригиране на рисковите фактори, свързани с личността, начина на живот и начина на хранене, авторите установяват, че при хората, които са консумирали поне пет порции седмично какъвто и да е вид шоколад, се наблюдава значителен 10% по-нисък процент на диабет тип 2 в сравнение с тези, които рядко или никога не са консумирали шоколад.
При анализите по подтипове шоколад 4 771 души са развили диабет тип 2.
След коригиране за същите рискови фактори, хората, които са консумирали поне пет порции черен шоколад седмично, са показали значителен 21% по-нисък риск от диабет тип 2, но не са открити значими връзки за консумацията на млечен шоколад.
Изследователите установяват и 3% намаление на риска от диабет тип 2 за всяка допълнителна седмична порция черен шоколад.
„Необходими са клинични проучвания, които да потвърдят резултатите и да помогнат за идентифициране на причините за защитния ефект на тъмния шоколад“, заявиха изследователите. | БГНЕС