Колумбийска бунтовническа група се съгласи на едностранно прекратяване на огъня

Колумбийската отцепническа група на бившите партизани от FARC, известна като Segunda Marquetalia, се съгласи на "едностранно прекратяване на огъня" и освобождаване на пленници след преговори с правителството.

Преговорите, проведени в столицата на Венецуела Каракас, са третите, започнати под ръководството на левия президент на Колумбия Густаво Петро. Той се сблъсква с множество пречки в усилията си да сложи край на продължаващия вече 6 десетилетия конфликт между силите за сигурност на страната, партизаните, десните паравоенни формирования и наркобандите.

Делегациите на преговорите се споразумяха за "едностранно прекратяване на огъня от страна на Втората маркеталия-ЕБ (Ejercito Bolivariano, или Боливарска армия)", както и за поемане на ангажимент за "предаване на хората, които държат", според документа, видян от АФП. Споразумението е подписано от главния правителствен преговарящ Армандо Новоа и представителя на бунтовниците Валтер Мендоса.

Началната дата на споразумението не е уточнена, но в текста се посочва, че "пълното прилагане на деескалацията ще започне веднага след влизането в сила на президентския указ за офанзивни военни операции".

Едностранното прекратяване на огъня не ограничава "конституционните и законовите правомощия" на националните сили за сигурност.

Бунтовническата групировка също така се е съгласила "да не остава въоръжена или в униформа" в градските центрове или по "сухопътни и речни пътища".

В Тумако, в западния колумбийски щат Нарино, ще се проведе среща между двете страни "не по-късно от 20 юли", на която ще бъде представено споразумението за "деескалация", както и ще бъде определен график за определяне на социални и икономически проекти.

Segunda Marquetalia е бунтовническа групировка, която се отдели от историческото споразумение за прекратяване на огъня с партизаните от ФАРК от 2016 г.

От 2022 г. насам колумбийското правителство участва в прекъсващи преговори с Марксистката армия за национално освобождение (ELN) - отговорна за отвличането през октомври миналата година на бащата на футболиста на "Ливърпул" Луис Диас.

През октомври 2023 г. започнаха преговорите с основната дисидентска групировка на FARC - ЕМС, които бяха измъчвани от нарушения на примирието и голямо разцепление в групировката през април, при което половината от бойците ѝ се отказаха от мирните преговори. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон