Кметът на София позволи възстановяването на Войнишкия паметник

Кметът на София Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия.

Той участва в заседание на Постоянната комисия по култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, която се провежда днес.

На 2 юли кметът съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. В профила си във Facebook тогава Терзиев посочи, че ще бъде проведен нов конкурс.

В конкурса за възстановяване на мемориала участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки.

БГНЕС припомня, че от години поколения българи чакат възстановяване на мемориала пред НДК в памет на нашите загинали предци във войните за Освобождението и Обединението на Отечеството. Кметът на София преди няколко дни подчерта, че ще бъде проведен нов конкурс с урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите. Ще положим усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение, каза още Васил Терзиев. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон