Китайското държавно ръководство обсъжда нови икономически реформи

През следващия месец висшите китайски лидери ще се съберат в Пекин на ключова политическа среща. Там ще бъдат разкрити подробности за опитите на Китай да стимулира и реформира затруднената си икономика.

Третият пленум трябваше да се проведе през есента на миналата година, но ще се състои от 15 до 18 юли. Според китайската държавна информационна агенция Синхуа партийното ръководство ще "разгледа въпроси, свързани с всеобхватното задълбочаване на реформите и напредъка на китайската модернизация".

Китай се бори да повиши икономическия растеж до нивата отпреди пандемията, като потреблението остава ниско, а проблемите в сектора на недвижимите имоти продължават.

Данните на Националното статистическо бюро на Китай показват, че инвестициите в недвижими имоти са намалели с 10,1 % през първите пет месеца на 2024 г. спрямо предходната година. Цените на новите жилища също се понижават от почти една година.

Същевременно потреблението във втората по големина икономика в света остава трайно слабо, като продажбите на дребно нарастват само с 2,3% през април. Някои икономисти прогнозират, че потребителското доверие в Китай ще остане ниско през цялата 2024 г.

Според някои анализатори значителното забавяне на провеждането на ключовата партийна среща подсказва липсата на консенсус за това как да се справи с дългия списък от вътрешноикономически предизвикателства, пред които е изправен Китай.

"Най-доброто ми предположение е, че Третият пленум ще предложи мерки за справяне с жилищния пазар, преструктурирането или препрофилирането на дълга на местните власти и слабото потребление на домакинствата", пише Майкъл Петис, експерт по китайска икономика в Пекинския университет, в доклад за бизнес консултантската компания Global Source Partners.

Според някои експерти, вместо да започнат мащабна структурна реформа на китайската икономика, властите ще се съсредоточат върху повишаване на доверието на потребителите и бизнеса и провеждането на някои фискални реформи.

"Китайското правителство ще се опита да успокои чуждестранните инвеститори, да изгради доверие в пазара на труда и да разгърне мерки за справяне с фискалната криза на местно ниво", обясни Декстър Робъртс, директор по въпросите на Китай в Центъра "Морин и Майк Мансфийлд" към Университета на Монтана.

В навечерието на Третия пленум китайските държавни медии изтъкват усилията на правителството да стимулира вътрешното потребление.

Синхуа съобщи, че програмата за размяна на потребителски стоки, инициирана от правителството през март, е предизвикала ръст в продажбите на автомобили и домакински уреди, а в друг репортаж се говори за опита на Пекин да стимулира потребителското търсене в туристическия и автомобилния сектор.

Китайският президент Си Дзинпин също така се опита да успокои инвеститорите, че Китай винаги ще остане "отворен".

"Ще ... формираме по-пазарно ориентирана, законова и международна бизнес среда", каза той по време на речта си, посветена на 70-годишнината от приемането на правителствените "Пет принципа на мирното съвместно съществуване", които ръководят външните отношения на Китай.

Някои анализатори твърдят, че Пекин цели да изпълни политическата програма, която Си определи за Китай по време на 20-ия партиен конгрес през октомври 2022 г.

Освен вътрешните предизвикателства, Китай е изправен и пред нарастващ икономически натиск, оказван от чужди държави. Съединените щати координират действията си с някои от своите съюзници, включително Япония и Нидерландия, за ограничаване на достъпа на Китай до модерни технологии, като например полупроводникови чипове.

Междувременно САЩ и Европейският съюз наложиха мита върху електрическите превозни средства, внасяни от Китай, а Канада обмисля да последва примера им.

За да се справи с този натиск, Китай започна да набляга на това да остави научните и технологичните иновации да движат икономиката.

По време на голяма научно-техническа конференция в Пекин на 24 юни Си заяви, че Китай трябва да "засили проектирането на най-високо ниво и цялостното планиране" и да "ускори научната самостоятелност на високо ниво", за да се превърне във водеща страна в областта на науката и технологиите до 2035 г.

"Страната трябва допълнително да засили чувството си за неотложност и да активизира усилията си в областта на научно-технологичните иновации, за да си осигури водеща позиция в научно-технологичната конкуренция и бъдещото развитие", заяви той по време на конференцията.

Експертите смятат, че акцентът, който Си поставя върху научно-технологичните иновации, вероятно предполага, че китайското правителство ще отпусне повече средства за научноизследователска и развойна дейност, ще предложи данъчни стимули за технологичните компании и ще въведе политики по време на Третия пленум, насочени към насърчаване на стабилна иновационна екосистема. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон