Кипчоге подобри собствения си световен рекорд на маратона в Берлин

Кенийската легенда Елиуд Кипчоге счупи собствения си световен рекорд в маратона с 30 секунди, изминавайки разстоянието за 2:01:09 сек в германската столица Берлин. На половината дистанция олимпийският шампион от Рио и Токио изглеждаше близо до това да се превърне в първия бегач, който слиза под два часа. Но независимо че темпото се забави и не слезе под границата от два часа, 37-годишният състезател подобри личното си постижение от Берлин преди четири години.

Сънародникът на Кипчоге – Марк Корир, финишира втори с време от 2:05:58, докато етиопецът Табу Абате се нареди трети с 2:06:28. Друг представител на Етиопия – Андамлак Белиху, който бяга с темпото на Кипчоге в рамките на две трети от състезанието, остана четвърти.

При жените, етиопката Тигист Асефа пробяга третото най-бързо време в историята, поставяйки рекорд на трасето от 2:15:37. Асефа не бе сочена сред предварителните фаворитки, но сензационно подобри личното си постижение с цели 18 минути.

Кипчоге се превърна в едва втория мъж, който печели четири пъти маратона в Берлин, присъединявайки се към етиопеца Хайле Гебреселасие, който бе най-добър в състезанието между 2006 и 2009. Кениецът има вече 15 успеха в 17 маратона, включително не само двата му олимпийски триумфа, а и десет победи в Мейджърите от Световния маратон.

Женското бягане бе едно от най-бързите в историята на маратона, като четири представителки слязоха под границата от 2 часа и 20 минути. Само една от жените, бягали в Берлин – американката Кийра Д‘Амато, бе бягала преди под въпросната граница. Кенийката Розмари Ванджиру остана втора с 2:18:00 в първия маратон в кариерата си, което бе и второто най-бързо време за дебютантка при жените. Трета се нареди етиопката Тигист Абайечев с 2:18:03, докато сънародничката й Уоркенеш Едеса също бяга под границата от 2:20:00. Д‘Амато завърши шеста с време от 2:21:48. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон