Карадимов: Индустриалните паркове са ключов елемент за растежа на България

Индустриалните паркове са ключов елемент от развитието и икономически растеж на България. Това заяви министърът на иновациите и развитието доц. Росен Карадимов при посещението си на Индустриален парк Сливен, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

„Индустриалните паркове дават възможност за политика и за привличане на чужди инвеститори. Когато имаш индустриален парк с развита инфраструктура, чуждестранният инвеститор може да започне работа веднага“, заяви министър Карадимов.

Той подчерта, че индустриалните паркове „не са комини и заводи“, а там идват високотехнологични компании. „Това означава работа за едно поколение, което е под 30 години. Това е поколение, което работи с интернет и внедрява иновации“, посочи министър Карадимов.

Той обърна особено внимание на ролята на индустриалните паркове за преодоляване на регионалните дисбаланси и развитието на регионите. „Те могат да бъдат локомотиви на райони, които имат нужда от това. От тази гледна точка програмата на индустриалните паркове е абсолютен приоритет на Министерството на иновациите и развитието. Смятам, че крайното класиране, което е направено от независими комисии, е коректно, точно и отговаря на действителността. В него няма субективни изкривявания, каквато опасност имаше, когато този процес бяхме въвлечени буквално на финалната права“, подчерта министър Карадимов.

Той подчерта е важната роля на Българската банка за развитие (ББР), чийто принципал е МИР. „ББР разработи нова стратегия, която беше приета от Министерски съвет. Ключов елемент в тази стратегия е отпадането на лимита за кредитиране и банкови гаранции по отношение на проекти и по отношение на клиенти, които са бенифициери по европейски проекти в рамките на безвъзмездната помощ, която те получават. Това означава, че тук имаме допълнителен източник за мостово финансиране и гарантиране на тези средства, за да можем да обвържем цикъла от спечелването на проекта през финансовата помощ и подкрепа до изграждането на проекта“, заяви министърът на иновациите.

Той посочи, че към МИР е и Българската агенция за инвестиции, които сертифицира инвестиционните проекти. Когато един проект бъде сертифициран като приоритетен клас А или Б той получава безвъзмездна помощ от държавата. „Това означава, че инвеститорът, който желае да влезе във вашия индустриален парк, може да се ползва от всички тези предимства, които Законът за насърчаване на инвестициите, администриран от МИР и Агенцията за инвестициите, дават. Ако се направи добра синергия между тези три елемента, това означава, че от една страна имаме изградената логистика на парка с проекта, който е спечелен, възможност за осигуреното финансиране на тази логистика до получаването на безвъзмездната помощ и стимулиране на инвеститора, който ще дойде да закупи съответната земя или право на строеж в индустриалния парк. Това реално ще доведе иновативните технологии, работните места и т.н.“, заяви министър Карадимов. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон