Канадската компания WestJet отмени 235 полета заради стачка

Канадската авиокомпания WestJet е била принудена да отмени 235 полета след изненадваща стачка на механиците си.

Правителството се опита да се намеси с цел да предотврати прекъсването на пътуванията през празничните дни, но без резултат, предаде АФП.

Отмяната на полетите от втория по големина превозвач в страната е в допълнение към 150-те полета, отменени на 28 юни, и 25-те полета на 27-ми.

Повече от 55 000 пътници в страната и в чужбина са били засегнати от различните отменени полети преди празника на Канада на 1 юли, изчисли WestJet.

"Тази ситуация е опустошителна", заяви президентът на WestJet Дидерик Пен, като хвърли вината изцяло върху Братската асоциация на механиците на самолети, която свика спирането на работа.

Авиокомпанията заяви, че ще бъде принудена да отмени допълнителни полети, за да запази стабилността на останалите си операции, "докато не бъдат отменени ирационалните стачни действия на профсъюза или не бъде получена незабавна намеса".

Заплахата от стачка изглеждаше предотвратена на 27 юни, когато канадското правителство разпореди задължителен арбитраж за уреждане на договорния спор относно заплатите и условията на труд.

Но с аргумента, че решението не забранява стачката, профсъюзът на механиците реши да продължи на следващия ден, настоявайки, че "нежеланието на авиокомпанията да преговаря със синдиката прави стачката неизбежна".

WestJet извършва полети със 198 търговски самолета до повече от 100 дестинации в близо 30 държави. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон