Камерън поиска от Рама мир и сътрудничество на Балканите

По време на срещата си с албанския премиер, Дейвид Камерън е изразил заинтересоваността на Великобритания към процесите на помирение в Западните Балкани.

„Великобритания има интерес към нормализиране на отношенията за Косово и Сърбия и към напредъка на процесите на помирение и сътрудничество в целия регион“. 
Това заяви албанският премиер Еди Рама след срещата си с британския външен министър Дейвид Камерън, съобщи „Албениън пост“. 
Рама каза, че с Камерън са обсъдили „много добрите“ отношения между Албания и Обединеното кралство и тяхното задълбочаване.
„Говорихме не само за отношенията като две съюзнически държави в НАТО, но и като двустранни отношения в условията, в които Великобритания възнамерява да присъства по-активно в нашия регион. Говорихме за участието в стратегически проект за Албания, Косово и региона, какъвто е железопътната линия Дуръс-Прищина, която е ключов елемент от проекта за увеличаване на капацитета за придвижване не само между двете страни. Говорихме за съвместния проект или програма за борба с незаконния трафик на хора, много сме доволни, но съвместната ни работа ще продължи", добави министър-председателят. 
Той каза, че е бил обсъден напредъка на процесите на помирение в региона на Западните Балкани.
„Камерън е твърд поддръжник на тези процеси", подчерта Рама. 
"Обединеното кралство също така изрази интерес към нормализиране на отношенията за Косово и Сърбия, където са направени положителни стъпки, но все още има застой в страната или се усеща рискът от връщане назад", заяви албанският премиер. 
Той благодари на британския си колега Сунак и на министър Камерън за готовността им да подкрепят предложението на Албания, да стане през 2025 г. страна домакин на голямата среща на върха на общата европейска общност, която ще се проведе в Лондон./БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон